DAČIĆ: Nema te šargarepe iz EU zbog koje bi se Srbija odrekla Kosova, Brisel da ne očekuje od nas taj istorijski harakiri

DAČIĆ: Nema te šargarepe iz EU zbog koje bi se Srbija odrekla Kosova, Brisel da ne očekuje od nas taj istorijski harakiri

Foto: Nemanja Jovanović


Nema te šargarepe zbog koje bi Srbija dobrovoljno pristala da se odrekne Kosova i Metohije, izjavio je za “Novosti” ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Licemerno je da pojedini krugovi u Briselu od nas očekuju taj istorijski harakiri, a ni oni sami unutar EU nemaju jedinstven stav kada je reč o kosovskom pitanju, istakao je srpski šef diplomatije.

Komentarišući današnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, gde će se govoriti o Zajednici srpskih opština, Dačić je u intervjuu “Novostima” istakao da Srbija neće pristati na bilo kakve promene i prepravke ranije potpisanog sporazuma o ZSO, a na čemu insistiraju Albanci.

On je dodao da, ako Brisel pristane na tako nešto, od nastavka dijaloga nema ništa.

“Oni u Prištini izgleda pate od amnezije i ne znaju da smo Briselski sporazum potpisali Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja i da su u njemu jasno naznačene obaveze obe strane”, rekao je Dačić i podsetio da je taj sporazum potpisan pre pet godina.

Dačić je istakao da je težnja Prištine da se Srbi sa severa Kosova predstave kao destabilizujući faktor, što je posebno bio slučaj sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Na pitanje da li smo već upali u zamku “pravno obavezujućeg sporazuma”, Dačić kaže da je to ustvari floskula koju je smislio Štefan File i da sama EU ne zna šta to znači, a kao dokaz navodi da Brisel nije postavio nikakav datum za taj “pravno obavezujući sporazum”.

Takođe, prema njegovim rečima, unutar EU ne postoji saglasnost oko statusa Kosova te zbog toga ni sam Brisel ne može Beogradu da nameće nešto o čemu ni sami ne mogu da se dogovore.

Upitan da li možemo konačno i započeti priču o konačnom statusu Kosova, Dačić kaže: “Primetno je da u Prištini ne žele dijalog o trajnom rešenju, jer smatraju da su ostvarili svoju državu i da Beograd treba samo da se saglasi s tim”, zaključio je Dačić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar