DAČIĆ O POLITICI PREMA HRVATSKOJ: Ako hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat

DAČIĆ O POLITICI PREMA HRVATSKOJ: Ako hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat

Foto: Beta/Miloš Miškov


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će srpska politika prema Hrvatskoj ubuduće biti zasnovana na principu reciprociteta.

On je istakao i da će Beograd uzvratiti istom merom ukoliko se zvanični Zagreb odluči na povlačenje svog ambasadora.

“Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat”, rekao je Dačić u intervjuu za list Informer.

U tekstu pod naslovom “Ako Hrvati žele rat, pa imaće rat!”, Dačić je podsetio da su Hrvati proglasili za nepoželjnu osobu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i da je Beograd uzvratio istom merom, po principu reciprociteta.

“Recipročne mere su uobičajena praksa u diplomatiji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinuđeni. Mi samo reagujemo, odgovaramo na njihove poteze. Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo”, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da je reciprocitet “majka diplomatije” i da isto tako rade i američki i ruski predsednici, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Govoreći o mogućnosti da Hrvatska uspori evropski put Srbije, Dačić je ocenio da nije izvesno da će Zagreb u junu blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

“I ranije su to pokušavali, pa im to ili nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena”, rekao je on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar