Politika
06.09.2018. 12:31
Tanjug

DAČIĆ PRED SUTRAŠNJI DIJALOG U BRISELU: Priština je glavna prepreka za kompromisno rešenje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Priština je glavna prepreka za dolazak do kompromisnog rešenja, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On navodi da ne zna šta se može očekivati od sutrašnjeg dijaloga u Briselu, u kome će delegacije dve strane predvoditi predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

U intervjuu za TV Prva, on je naglasio da u Prištini vlada politička agonija, da cela Evropa i svet pozivaju dakompromisno rešenje,  se dođe do dogovora i pravno obavezujućeg sporazuma, a da su upravo kosovske vlasti glavna prepreka za to.

Dodao je da međunarodna zajednica stalno govori o kompromisnom rešenju, ali kada Srbija istakne predlog za rešenje, pobornici kosovske nezavisnosti zabrinu se za poštovanje teritorijalnih principa.

Jasno sam im svima rekao: vi ste licemeri - rekao je Dačić, i naglasio da ne zna šta se uopšte može očekivati od sutrašnjeg dijaloga u Briselu.

On je podsetio da bi "dogovor o trajnom rešenju trebalo brzo da bude napravljen, što je i razlog zašto se zakazuju ovakvi sastanci", i naglasio da prištinska strana neće da razgovara o jednoj, drugoj, trećoj temi te da ne zna o čemu hoće da razgovaraju.

Kako je ponovio, jedino je siguran da se u Briselu neće razgovarati o dve opcije koje se pominju, a to je opcija Prištine koja smatra da celo Kosovo treba da bude nezavisno i da Srbija treba to da prizna. Druga je, kako kaže, da je Kosovo autonomija unutar Srbije.

- Ni jedna ni druga tema neće biti predmet tih razgovora. Ni Priština ni Beograd ne žele o tome da razgovaraju. Ako se želi dogovor, mora se ići ka kompromisu - naglasio je šef srpske diplomatije.

Dačić je ocenio da se situacija sada malo promenila u odnosu na devedesete godine prošlog veka i da sada značajni faktori kao što su Rusija i SAD stoje na stanovištu da treba da se napravi korak napred i dođe do kompromisnog rešenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve