Politika
03.04.2018. 15:00
Tanjug

DAČIĆ: Sijarto sada najveći Srbin u međunarodnim odnosima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar Ivica Dačić zahvalio je, prilikom otvaranja novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, toj zemlji na podršci koju pruža Srbiji na putu ka EU. On se posebno zahvalio šefu diplomatije Peteru Sijartu, koji je, kaže, "trenutno najveći Srbin u međunarodnim odnosima" jer snažno i glasno brani Srbiju.

Dačić je rekao da je Sijarto dosledan i glasan zagovornik politike proširenja i, kao prvu sledeću članicu EU, vidi upravo Srbiju, što je, kaže, iz našeg ugla, sa punim pravom.

"Mađarska suštinski razume stremljenje Srbije ka EU", rekao je Dačić.

"Srbiju često optužuju za neki koncept 'velike Srbije'. Najveći Srbin u međunarodnim odnosima sada je Peter Sijarto, jer toliko glasno, snažno i hrabro u teškim trenucima brani Srbiju. Možda i drugi tako misle, ali treba i da se kaže", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je u poslednjih pet godina došlo do velikog napretka u odnosima Mađarske i Srbije, pa su sada normalne stvari koje su nekada izgledale nemoguće i to, kako je naveo, treba da bude model za druge.

Ukazao je i da ima prostora za dalji razvoj saradnje Srbije i Mađarske, a posebno u oblasti politike, ekonomije, investicija, energetike, infrastrukture, poljoprivrede, kulture.

Dačić je istakao da su spona saradnje nacionalne manjine i naveo da postoji opredeljenje dve države da zajedničkim naporima obezbede poboljšanje položaja Srba u Mađarskoj i Mađara u Srbiji.

"Siguran sam da će ovaj most saradnje dodatno ojačati i dati doprinos u vremenima koja dolaze", rekao je Dačić.

Sijarto je istakao da Mađarska smatra da Srbija ima mesto u EU.

"Možda i drugi to misle, ali mi to kažemo glasno", poručio je Sijarto.

On je naveo da Srbija obezbeđuje mnogo više prava mađarskoj zajednici u Srbiji, nego neke drugi mađarski susedi, koji su u EU, i da zato Mađarska ne dozvoljava da se Srbija kritikuje po pitanju manjina.

"Mađarska pruža svu moguću podršku Srbiji, da se ubrzaju pregovori i njen ulazak u EU. Srbija će mnogo ranije biti spremna za ulazak, od 2025. godine, kako je odredila EU", rekao je on.

Rastina-Bečsentđerđ: osmi granični prelaz između Srbije i Mađarske

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Peter Sijarto otvorili su novi granični prelaz između dve zemlje, Rastina-Bečsentđerđ.

Dačić i Sijarto svečano su presekli vrpcu na granici između zemalja i poručili da će novi prelaz olakšati život lokalnom stanovništvu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Carina Srbije

Sijarto je podsetio da je to osmi granični prelaz između Srbije i Mađarske, da je zajednička granica duga 164 kilometara, te da je lokalno stanovništvo do sada moralo da pređe oko 50 kilometara da bi prešlo granicu, a da će im sada biti potrebno tek nekoliko minuta vožnje da pređu iz jednog mesta u drugo.

Sijarto je najavio da će ove godine početi radovi na još jednom prelazu, Rabe-Kiberhaze koji bi dogodine trebalo da bude otvoren.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve