Politika
07.11.2018. 16:25
R.E./Blic

DAČIĆ: Unija Komora povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Unija Komora, ostrvska država u Indijskom okeanu, povukla je priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, potvrdio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

On je to rekao na konferenciji za medije sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora, Suefom Mohamedom El-Aminom, istakavši da je reč o desetoj zemlji koja je povukla priznanje. Da povlači priznanje, zvaničnik ove zemlje će saopštiti i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, sa kojom se danas sastaje.

Da bi moglo da dođe do još jednog povlačenja priznanja i pre nekoliko dana je, kao i jutros, najavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Gostujući na RTS-u, on je rekao da Priština govori da su povlačenja priznanja Kosova laži i klevete, jer ih "to boli". Iako su rekli da su to neke "bezveze zemlje", to je ipak 10 glasova, dodao je šef srpske diplomatije.

Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

 Lideri iz Prištine ne žele napredak dijaloga
Dačić je ocenio danas da lideri privremenih kosovksih institucija ne žele napredak dijaloga s Beogradom i postizanje kompromisa, već bi da se vrate na staru politiku "sve je već rešeno".

Govoreći o odluci Prištine da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije, on je u intervjuu za RTS rekao da je postalo pravilo da kada se najavi mogućnost nastavka dijaloga dolazi do raznih incidenata na Kosovu u Metohiji.

- To ne može više da bude slučajnost. Pokazuje da lideri Prištine ne žele napredak dijaloga, ne žele kompromis, već bi da se vrate na staru politiku sve je već rešeno, Srbija mora da uradi to i to - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, mera Prištine za koju su rekli da je doneta kao odgovor na "divlju kampanju" Beograda, nije reakcija na to što Srbija radi, već reaguju tako jer EU neće da im da viznu liberalizaciju.

- Šta oni misle, da ćemo podržati Kosovo? Kakva je to divlja kampanja? Juče sam dobio izveštaj iz Njujorka, gde generalni konzul Kosova pravi prijem za šefove misija u UN, na kojem govori (američka ambasadorka) Niki Hejli. Oni na svakom koraku lobiraju za nezavisnost, zapadne i islamske zemlje im pomažu, a bune se kada Srbija ukazuje da nema priznavanja statusa bez okončanja dijaloga - naveo je Dačić.

Kako je istakao, nema divljih poteza nego kada se donose jednostrani potezi.

Šef srpske diplomatije je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ide u Helsinki, na samit narodnjačkih partija Evrope, gde će imati važne sastanke s nemačkom kacnelarkom Merkelovom i premijerima Mađarske i Austrije Viktorom Orbanom i Sebastijanom Kurcom.

 - Videćemo kakve će biti reakcije EU. Ne očekujemo da neko navija za Srbiju. Šta sad znači jedan ovakav pozez kad je trebalo nastaviti dijalog do kraja nedelje? Oni ne žele da se nastavi dijalog - naglasio je Dačić.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve