DAN REPUBLIKE SRPSKE: Dodik odlikovao Tomu Nikolića, Štrahea, Hirurga, Kusturicu i Pištala

DAN REPUBLIKE SRPSKE: Dodik odlikovao Tomu Nikolića, Štrahea, Hirurga, Kusturicu i Pištala

Foto: RTRS


Predsednik Srpske odlikovao je bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u posleratnom razvoju Republike Srpske.

Za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Austrije i Republike Srpske, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, predsjednik Srpske odlikovao je Hansa Kristijana Štrahea, vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije, Ordenom Republike Srpske na lenti. Odlikovanje je u ime Štrahea preuzeo zamenik gradonačelnika Beča i potpredsednik Slobodarske partije Јohan Gudenus.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem za rad i izvanredne zasluge u posleratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmera u afirmaciji Republike Srpske, Dodik je odlikovao Marka Pavića, bivšeg gradonačelnika Prijedora, Miću Mićića, gradonačelnika Bijeljine i Emira Kusturicu, proslavljenog srpskog filmskog reditelja.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem za rad i izvanredne zasluge na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između Austrije i Republike Srpske, kao i za lične rezultate i dostignuća, čiji značaj ima razmjere i doprinos afirmaciji Republike Srpske, predsednik Srpske odlikovao je Јohana Gudenusa, zamenika gradonačelnika Beča.

DODIK: NATO baza u Brčkom značila bi čin okupaciju Srpske, a Hojt Ji je prošlost

Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske drugog reda za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama oružanih snaga Vojske Republike Srpske, u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođenje Republike Srpske, predsjednik Srpske posthumno je odlikovao Ljubišu Savića Mauzera, komandanta specijalne brigade Panteri iz Bijeljine.

Ordenom časti sa zlatnim zracima za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske, predsednik Srpske je olikovao Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova, hirurga, osnivača i predsednika ruskog moto kluba “Noćni Vukovi”.

Ordenom Njegoša prvog reda za priznat višegodišnji javni rad, i rezultate u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, kojim se doprinosi razvitku Republike Srpske, predsjednik Srpske odlikovao je Mladena Milića, direktor aFonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Ordenom Njegoša prvog reda za priznat višegodišnji javni rad, i rezultate na polju javne djelatnosti u poslijeratnom razvoju, kojim se doprinosi jačanju ugleda Republike Srpske, predsjednik Srpske posthumno je odlikovao Dragu Tadića, zamjenika gradonačelnika grada Prijedora i poslanika Narodne skupštine Republike Srpske.

Ordenom Njegoša drugog reda za izuzetan rad koji je zasnovan na očuvanju narodne tradicije, kulturne i duhovne baštine kojom se doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, predsednik Srpske je odlikovao Kulturno umetničko društvo “Slavko Mandić” iz Laktaša i Ženski kamerni hor “Banjalučanke.

Ordenom Njegoša trećeg reda, za priznat rad i posebne zasluge na polju javne delatnosti, i humanitarne aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i jačanju ugleda Republike Srpske, predsednik Republike odlikovao je Savez slepih Republike Srpske.

Ordenom Njegoša trećeg reda za priznati rad i zasluge kojima se doprinosi razvijanju kulturnih i duhovnih veza između Republike Srpske i srpskog naroda u rasejanju, predsednik je odlikovao književnika iz SAD-a Vladimira Pištala.

Ordenom Krst milosrđa za posebne zasluge u organizovanju i sprovođenju humanitarnih aktivnosti, i projekata pomoći socijalno ugroženim višečlanim srpskim porodicama širom Balkana, kao i za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu i veliki doprinos u razvoju zdravstvenih usluga, kao i liječenju pacijenata sa područja Republike Srpske, predsednik je odlikovao  Humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe iz Beograda, doktora Nikicu Grubora, hirurga Kliničkog centra Srbije, doktoricu Gordanu Bukara Radujković, ljekara Klinike za dečije bolesti UKC RS i doktoricu Јelicu Predojević Samardžić, šeficu Odeljenja dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti UKC RS.

Medaljom zasluga za narod za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, kao i vrhunska dostignuća u oblasti sporta i obrazovanja, kojim se doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, predsjednik Srpske odlikovao je Savez Srba u Rumuniji, Srpski savez u Švedskoj, Udruženje građana “Prijatelji Ilijaša” iz Bijeljine, Udruženje građana Centar za edukaciju “Tvoja riječ” iz Banjaluke, Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke, Udruženje za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” iz Banjaluke, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licim Republike Srpske “MeNeRaLi” iz Banjaluke, Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu-Zvjezdice” iz Banjaluke, Atletski klub “Borac” iz Banjaluke i Fondaciju misije Halijard iz SAD-a.

Ovom medaljom predsjednik je odlikovao i Gojka Radića, savjetnika u Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije; Leonarda Ivaniševića, višestrukog davaoca krvi iz Prijedora; Mirka Maleševića, višestrukog davaoca krvi iz Gradiške; Dragomira Šarenca, višestrukog davaoca krvi iz Bileće; Јelicu Rastoku, diplomiranog ekonomistu i najboljeg studenta u istoriji Ekonomskog fakulteta Banjaluka; Aleksandra Drinića, najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija iz Prijedora; Petra Golijanina, najboljeg mladog istraživač drugog ciklusa studija iz Trnova; Željka Stevića, najboljeg mladog istraživača trećeg ciklusa studija iz Doboja; Nedu Simić iz Modriče, osvajačicu prvog mjesta u Јapanu za esej “Učenje kroz prirodu”; Milanka Mučibabića, svjetskog prvaka veterana u džudou iz Banjaluke; Anu Gajić, odbojkašicu i najbolju sportistkinju Republike Srpske u 2017. godini iz Gacka; Nemanju Majdova, svjetskog prvaka u džudou iz Istočnog Sarajeva; Mladenu Petrušić, najbolju atletičarku u 2017. godini iz Sokoca; Snježanu Gajić, autorku knjiga “Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest” i “Taci” i Zorana Mijića, humanitarca i sportistu iz Kozarske Dubice.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar