Politika
11.04.2018. 09:53
R.E/blic.rs

Danas izricanje konačne presude Vojislavu Šešelju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju trebalo bi da Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu danas izrekne drugostepenu presudu.

Žalbeno veće će izreći presudu u 14.00 sati, saopšteno je na sajtu Mehanizma.

Sudsko veće Haškog tribunala je 31. marta 2016. godine oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovečnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

Sudsko veće, kojim predsedava sudija Teodor Meron, može da prihvati predlog tužilaštva, da odredi drugačiju kaznu ili potvrdi prvobitnu oslobađajuću presudu da nije kriv.

Sudija Antoneti, koji je izrekao oslobađajuću presudi, u obrazloženju je rekao da je tužilaštvo "traljavo i neubedljivo" odradilo svoj posao, da nije prikupilo dokaze i da su imali mnoge omaške i izmišljanja.

On je rekao da su Šešeljevi zapaljivi govori bili namenjeni podizanju morala vojnika, ali da reči ne ubijaju.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu u februaru 2003. godine, a pušten je posle 11 i po godina provedenih u pritvoru, u novembru 2014. godine.

 Anetoaneti i Mandiaje Niang uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je u martu 2016. da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Sudija Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobodjen jednoglasno.

Šešelj je rekao za "Večernje novosti" da će ovo izricanje drugostepene presude prespavati.

Lider SRS je i pre dve godine, uoči izricanja prvostepene presude govorio da ga to "ne interesuje i da dobrovoljno tamo neće ići".

- To mene ne interesuje, ja sam Haški tribunal ubedljivo pobedio. Posle 12 godina tamnice, izbacili su me bukvalno iz ševeningenskog zatvora - rekao je Šešelj tada u izjavi Tanjugu.

On je istakao da ga presude Haškog tribunala ne interesuju, kao ni zakazivanja, izricanja niti bilo šta drugo.

 

 

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve