Politika
24.06.2018. 15:57
R.E./Agencije

DIJALOG BEOGRAD-PRIŠTINA: Počeo sastanak Vučića i Tačija, uz prisustvo Federike Mogerini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Hašimom Tačijem u Briselu, a sastanku prisustvuje i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Posle četrdesetpetominutnih odvojenih bilateralnih razgovora predsednika Vućića i Tačija sa Federikom Mogerini, oko 16. 30 časova počeo je i trilateralni sastanak Beograda, Prištine i EU posrednika u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Očekuje se da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se nalazi u delegaciji Beograda, uskoro da izjavu za medije

Federik Mogerini odvojeno se sastala s Vučićem i Tačijem

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini sastala se danas u Briselu odvojeno s predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Prema najavama, na stolu bi trebalo da budu razgovori o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić je izjavio pred sastanak da nije ni optimista, ni pesimista i da je posao državne delegacije da štiti interese svog naroda.

Predsednik Kosova Hasim Tači je rekao da će se na sastanku u Briselu razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Kosova sa Srbijom.

Ova runda dijaloga je prva posle marta ove godine i diplomate u Briselu kažu da je u medjuvrenu došlo do krize u pregovorima, uz sukobe i neslaganja u vlasti i političkim krugovima u Prištini, ali i stavu Beograda da EU ništa ne čini da privoli Prištinu da ispoštuje ključni deo Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve