Politika
07.11.2018. 16:31
R.E./RTS

Izabrani srpski član

Dodik odbio da se sastane sa ambasadorom Austrije

milorad-dodik-nemanja-jovanovic-6.jpg

Izabrani srpski član Predsedništva BiH i odlazeći predsedniik RS Milorad Dodik, odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pamerom, jer

Izabrani srpski član Predsedništva BiH i odlazeći predsedniik RS Milorad Dodik, odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pamerom, jer je, kako mu je poručio u pismu, kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe. Austrijski ambasador odgovara čestitkom i opaskom da poštovanje prema državi Austriji i njenim državnim organima predsednik RS ne pokazuje u praksi.

Milorad Dodik je u pismu upućenom Martinu Pameru, nakon što je austrijski diplomata zatražio sastanak sa njim, odgovorio da je on svojim pristrasnim nastupima veoma često izlazio iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i "time nas udaljio od željene saradnje sa državom koju izuzetno poštujemo i sa kojom smo hteli da sarađujemo".

Dodik je naveo da Republika Srpska i on lično imaju veliko poštovanje za državu Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju.

"Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH", ističe Dodik.

Dodik, koji je odlazeći predsednik RS, ističe i da je austrijski diplomata samo pre nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera, koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnut.

"Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu", upitao je Dodik ambasadora Austrije.

Predsednik RS je naglasio da je austrijski diplomata otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je "takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava".

"Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam primoran da odbem susret sa Vama, a po dolasku na dužnost člana Predsjedništva BiH o Vašem radu u Sarajevu upoznaću sve relevantne državne organe Austrije", naveo je Dodik i još jednom izrazio duboko poštovanje prema državi Austriji sa kojom, kako kaže, Republika Srpska, uprkos naporima ovog diplomate, sarađuje i, nadao se, sarađivaće i dalje, a posebno, kako je naveo, nakon Pamerovog odlaska.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve