Politika
28.08.2018. 12:59
R.E./Beta/Foto: Media centar.rs

DUŠAN JANJIĆ: Nedokazivo je da su Tramp i Merkel pričali o Kosovu i da ima promene stava

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Osnivač Foruma za entičke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da je apsolutno nedokazivo da su nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp razgovarali o Kosovu i da bi to moglo da donese neku značajnu promenu u odnosu velikih sila prema Briselskom dijalogu i pitanju Kosova.

"Apsolutno se radi samo o pretpostavci da su razgovarali o Zapadnom Balkanu i u Kosovu, i ta pretpostavka je oboriva... Reč je o širenju iluzija i o zloupotrebi javnosti da Amerika menja stav, koja se koriste za neprekidnu kampanju i to u vrlo pogrešnom pravcu. U pitanju je nedokaziva tvrdnja da je bilo razgovora o Kosovu. Prva prilika za tako nešto mogla bi se pojaviti tek prilikom idućeg susreta Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina", rekao je Janjić agenciji Beta.

Janjić je rekao da SAD ima drugačiju perspektivu od Srbije o kosovskom pitanju, jer je za Ameriku problem Zapadnog Balkana tesno vezan za Bliski istok i Siriju, ali i za odnose sa Evropskom unijom i sa Rusijom.

"Tako da je priča o Kosovu apsolutna margina na tim agendama. Zbog toga u SAD postoji 50-ak ljudi koji se bave time, nema više", rekao je Janjić.

On je dodao da ako neko vodi kampanju da će Donald Tramp da bude očaran njegovim stavom i da će promeniti mišljenje o Kosovu, onda "džabe troši novac".

"U Evropi, ali i u Srbiji se stvorila atmosfera totalitarizma u kojoj se veruje da jedan čovek, ko god da je, može da sedne sa drugim i napravi dogovor o trećoj strani. Tako nešto ne postoji. Vi imate i austrijskog predsednika (Aleksander van den Belen) koji je video dva konvencionalna nastupa Tačija i Vučića i odmah rekao da je u pitanju istorijski momenat. Apsolutno izmedju SAD i Nemačke nema razlika, već samo usaglašavanja stavova i to ako se pojave razlike. Stavovi su usaglašeni na sastanku Kontakt grupe u Vašingtonu i to je maksimum kompromisa, koji je dobro poznat i Tačiju i Vučiću", rekao je on.

Janjić je naveo da Srbija "nije uspela ni da se približi Trampu", a kamoli da mu približi svoje stavove. ; On je dodao da Srbija nije tema, već da su glavne teme tih razgovora odnosi EU i SAD, carine na uvoz automobila, kriza u Ukrajini ili odnos nepoverenja koji se stvorio u odnosima NATO i Amerike.

Govoreći o perspektivama Briselskog dijaloga, Janjić je rekao da će njegovi učesnici "morati da se vrate na posao".

"Sva bežanja od dijaloga i opstrukcije su prošlost. I priča o razgraničenju je trajala mesec dana, kao unutrašnja kampanja, a onda se Tači iz toga izvukao rekavši da je mislio na korekciju, odnosno demarkaciju. I od cele te priče nije bilo rezultata, osim još većih strahova Srba i sve slabijeg Tačija sa sve manjim šansama da nastavi pregovore", rekao je Janjić.

Janjić je dodao da će učesnici dijaloga morati da se vrate svom poslu, "ili će to preuzeti neko drugi"

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve