Politika
26.11.2018. 16:07
R.E./Beta

EDI RAMA UPUTIO PORUKU SRBIJI: Spustite se na zemlju, budućnost se ne gradi zabijanjem noževa u leđa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer Albanije Edi Rama je danas u Peći pozvao Srbiju da se "spusti na zemlju" jer se put ka budućnosti ne gradi "zabijanjem noževa u leđa".

Ocenio je da je današnja zajednička sednica vlada Kosova i Albanije najznačajnija do sada.

"Bio je to sastanak od posebnog značaja i želim da naglasim da je to bila najproduktivnija sednica do sada jer je ima konkretne rezultate i zato što su procesi koji su započeti u fazi ostvarivanja", kazao je Rama.

Rekao je da je dogovoreno da ne bude tarifnih barijera između Albanije i Kosova, i da se uzajamno priznaju vozačke dozvole.

"Na graničnim prelazima će važiti samo jedan dokument, dovoljni su dokumenti Kosova da se normalno uđe u Albaniju i obratno. To je veliki korak i primer i mi nudimo ovaj primer celom regionu", kazao je on.

Rama je zatražio da se saradnja Kosova i Albanije posmatra "očima budućnosti".

Ocenio je da je odluka Vlade Kosova da uvede taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije ekonomska, već jasna politička odluka za Srbiju da "stane na noge i da shvati da put prema budućnosti ne može ostvariti zabadanjem noževa u leđa".

Po njemu, Srbija se ne može ponašati "sa tri lica" - jedno prema Kosovu, drugo prema Albaniji i treće prema međunarodnoj zajednici. Poručio je da je Albanija zainteresovana za saradnju sa Srbijom pod uslovom da nastupa "samo sa jednim licem".

"Metohiju neka zadrže za sebe, ovo je Republika Kosovo i o tome se više ne pregovara", kazao je on.

Rama je podvukao da je Kosovo uspelo da prevaziđe prošlost i "izgradilo najbolji primer za poštovanje manjina" i da Srbi ostvaruju prava koja ne ostvaruje ni jedna manjina u regionu, a ni Albanci u Srbiji.

Ocenio je neopravdanim pokušaje Srbije da onemogući prijem Kosova u Interpol.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je kazao da je teritorija Kosova nepovrediva.

"Ko misli da uzme zemlju Kosova, greši, bez obzira da li je s Kosova, iz Albanije ili odakle god da je. Ni metar se više ne može uzeti. Ovo je albanska zemlja koja je natopljena krvlju", kazao je Haradinaj.

Po njemu, niko ne može da otvori pitanje teritorije na kojoj je nezavisnost Kosova proglašena 17. februara 2008. godine.

"Albanija nas je priznala u tim granicama. To su učinile i druge zemlje. Kad god Srbija bude spremna da nas prizna, neka izvoli. Kosovo pripada svom narodu, svojoj naciji i svojim saveznicima. Ovim se ne obraćam ni jednoj posebnoj ličnosti ili instituciji, ali je greška da se otvara tema granice - neće se to desiti dokle god bude Albanaca na Kosovu", ocenio je Haradinaj.

Predstavnici vlada Kosova i Albanije su, nakon zajedničke sednice održane danas u Peći, potpisali devet sporazuma od kojih se očekuje dalje unapredjenje odnosa.

Potpisani su sporazum o priznanju vozačkih dozvola, o zajedničkoj carinskoj kontroli na graničnom prelazu Morina, kod Vrmice, o javnom dugu i zajedničkoj saradnji sa medjunarodnim finansijskim organizacijama, o ukidanju rominga, saradnji omladine, o saradnji zdravstva.

Potpisani su i sporazum o priznanju fitosanitarnih i veterinarskih uverenja, sporazum o stvaranju zajedničke Privredne komore Kosova i Albanije, i sporazum o priznavanju industrijske svojine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve