EDI RAMA: Uvođenje taksi na srpsku robu je politička reakcija na ponašanje Srbije

EDI RAMA: Uvođenje taksi na srpsku robu je politička reakcija na ponašanje Srbije

Foto: Nemanja Jovanović


Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Peći da je kosovsko uvođenje taksi od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine politička reakcija na ponašanje Srbije.

Rama je na zajedničkoj sednici vlada Kosova i Albanije rekao da je blokiranje priznanja Kosova i zahtevi za povlačenje tog priznanja, u suštini cinična podrška “kriminalnim enklavama”. Kosovo je, prema njemu, mnogo puta do sada, iako žrtva, pokazalo volju za prevazilaženje prošlosti putem dijaloga, koji “nije uvek iskren sa srpske strane”.

“Republika Albanija je do kraja angažovana da pomogne Kosovu u međunarodnim procesima”, dodao je Rama.

Albanski premijer je još rekao da je Kosovo u dijalogu uvek bilo iskreno i neposredno, što nije slučaj sa drugom stranom.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, najavljujući potpisivanje devet sporazuma, ocenio je da oni vode ka boljoj budućnosti i saradnji dve zemlje.”Srećan sam zbog rezultata ovog sastanka i ubedjen sam da mogućnost da potpišemo devet sporazuma vodi ka boljoj budućnosti. Znam da narod Kosova i Albanije očekuju više od nas i odavde nastavljamo nezaustavljivo u ostvarivanju poslova koji nas očekuju”, kazao je Haradinaj na zajedničkoj sednici dve vlade.

On je rekao da Kosovo ostvaruje prioritete evropske agende, da je sto odsto ostvarilo obaveze u procesu liberalizacije viza i da, kao i svaka druga zemlja, očekuje da se njena prava poštuju od strane Evropske unije.

“Kosovo nije stalo čekajući od drugih da nešto urade, ono je s uspehom uradilo svoje poslove”, kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je ocenio da je Albanija uvek mogla da računa na Kosovo, kao što je Kosovo računalo na Albaniju, što se pokazalo i 1999. godine.

Premijer Haradinaj se saglasio sa premijerom Ramom da se najkasnije do kraja juna sledeće godine ukinu sve ne tarifne i carinske takse za robu sa Kosova i iz Albanije, da se ukine roming i da se međusobno priznaju vozačke dozvole.

Prva zajednička sednica vlada dve zemlje održana je 2014. godine u Prizrenu, druga je održana 2015. u Tirani, treća u Prištini 2016. godine i četvrta 2017. u Korči.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar