Politika
04.12.2018. 16:37
R.E./Beta

EDIT ŠALJA OPTUŽIO PONOVO SRBIJU: Nisu poštovali sporazum CEFTA i stalno su stvarali barijere robi sa Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar trgovine i industrije Kosova Endrit Šalja je danas u Prištini izjavio da Srbije nije poštovala sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i uvek je stvarala barijere prema kosovskim kompanijama i kretanju robe kroz Srbiju.

Govoreći na skupu "Nedelja CEFTE" koja se održava u Prištini i gde nema predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine i Moldavije, Šalja je rekao da je cilj ekonomskih politika Kosova liberalna ekonomija uz poštovanje svih pravila Svetske trgovinske organizacije.

Dejvid Kalen iz Evropske komisije je rekao da je uvodjenje taksi od 100 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine stavila senku na rad Kosova u predsedavanju CEFTOM.

"Kao posledica toga ovde nisu svi predstavnici zemalja CEFTE kako bi smo doneli zajedničke odluke. Stav Evropske komisije je da su mere Kosova protiv pravila i principa CEFTE. Trgovinski nesporazumi se dogadjaju i mi razumemo da ima stvarnih barijera, da se Kosovo sa njima susreće, ali one treba da se razmotre u odgovarajućim forumima koji su predvidjeni sporazumom CEFTA", kazao je on.

Ocenio je da je rukovodjenje Kosova CEFTOM do uspostavljanja taksi bilo uspešno.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići je rekao da Srbije nije poštovala odredbe CEFTE i da zemlje koje primenjuju taj trgovinski sporazum nikada nisu uspele da reše te probleme.

Dodao je da nisu samo Srbija i BiH zemlje koje nisu poštovale sporazum o slobodnoj trgovini.

Rukići je ocenio da 60 odsto biznisa na Kosovu nije imalo nikakve koristi od CEFTE.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve