Politika
13.04.2017. 12:50
Nataša Anđelković, Ljiljana Keković

EKSKLUZIVNO, DAUT HARADINAJ: Ne kažem ja da je Ramuš nevin, to kaže Hag

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ramuš je dao ostavku na položaj premijera Kosova pa se suočio sa pravnim postupkom protiv njega, i to na najvišem nivou međunarodnog sudstva. To je činjenica. Nema nikakvog smisla da sada neko u Srbiji, ili bilo gde, ne poštuje odluku tog suda. Srbija je preuzela obaveze prema Haškom tribunalu pa treba da ih poštuje

On je danas najomraženiji čovek u Srbiji nakon što je objavljeno da preti etničkim čišćenjem Srba sa Kosova ako se njegov brat Ramuš Haradinaj izruči našoj državi zbog optužbi da je na Kosovu počinio ratne zločine. Dobri poznavaoci kosovskih prilika kažu da ih ovakva izjava Dauta Haradinaja nije preterano iznenadila jer, kako tvrde, „to i priliči čoveku koji se u Metohiji danas oseća kao bog, od koga zazire i premijer samozvane kosovske države Hašim Tači". Haradinaji su danas najjača metohijska porodica, ili pleme, a za tu titulu pala je i krv, kažu, kad su se posle rata sukobili sa porodicom Musa, u kojoj je ubijen jedan od braće. Muse su se iselile, mahom u Švajcarsku, gde je i skovan plan da se izvrši krvna osveta. Pucano je u Ramuša Haradinaja, metak ga je pogodio u lice.
„Ekspres" donosi ekskluzivni razgovor sa Dautom Haradinajem, koji je na prvu pristao da govori za jedne srpske novine, uz molbu da budemo profesionalni „jer ima loša iskustva sa beogradskim medijima". Nije tražio autorizaciju, osim da mu se pitanja pošalju na engleskom jeziku.

Rekli ste da bi Srbima bilo bolje da se ne igraju sa vašim bratom Ramušem Haradinajem ili će se ponoviti 1999. Šta to znači? Molim vas da to objasnite našim čitaocima.
- Zapravo, ja sam rekao da neko u Srbiji hoće da provocira istu situaciju kao 1999, i u tom slučaju, odgovor će biti isti. Nisam ja pretio, naprotiv, rekao sam nemojte nas provocirati, jer je Miloševićevo vreme iza nas.

Zašto bi, ako Haradinaj bude izručen Srbiji, Beograd bio odgovoran za sudbinu Srba na Kosovu?

- Niko nije rekao da su Srbi odgovorni, jer ne mogu biti, ali su odgovorne njihove vođe u Beogradu. Oni znaju da je Haški tribunal proglasio Ramuša Haradinaja nevinim. I uprkos tome, oni hoće da zadrže po svaku cenu konflikt sa Albancima. Rekao sam do to ne može biti u interesu Srba na Kosovu.

Nemojte nas provocirati, jer je Miloševićevo vreme iza nas

Jeste li stvarno izjavili da će „na Kosovu biti etničkog čišćenja Srba"" u slučaju izručenja vašeg brata?

- Ne. Naprotiv. Zapravo, ja sam rekao da, što se tiče Nikolića, Vučića, Dačića i ostalih, Kosovo bi ostalo bez Srba, jer oni ne daju pet para za njih. A izgleda da oni hoće do provociraju neku novu situaciju, koja će ići ka tome. A nekome to nije odgovaralo pa su se zato digli na noge da kažu kako sam ja rekao da će Kosovo biti bez Srba. Bog zna zašto su to izmislili! Možda zbog izbora i glasova.

Niko nije rekao da su Srbi odgovorni, jer ne mogu biti, ali su odgovorne njihove vođe u Beogradu

Spremate li, možda, isti scenario kao 2004?

- Ne spremamo mi nikakav scenario. Ja pokušavam da kažem da neko hoće da nam poruši mir koji smo s mukom dostigli. Možda bi ovo pitanje trebalo postaviti rukovodstvu u Beogradu.

Na Kosovu neće biti etničkog čišćenja Srba

PITANJA NA KOJA NIJE ODGOVORIO:

Kako je Haradinaj poručio u dopisu, „zbog vremena nije u mogućnosti da odgovori na sva naša pitanja", ali je odgovorio na ona za koja smatra da su najaktuelnija.
Mi vam prenosimo i ona ostala, koja su za Dauta bila manje aktuelna:
Šta mislite o politici Vlade Srbije i Aleksandru Vučiću? Šta im je najveća greška u vezi s Kosovom?
Kakvo je Vaše mišljenje o liderima Srba s Kosova Aleksandru Vulinu i Marku Đuriću?
Kako su Albanci čuvali srpske svetinje 500 godina?
Plašite li se da ćete biti optuženi za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998. i 1999?
Šta mislite o slučaju trgovine organima, takozvanoj žutoj kući? Govorilo se da albanske vlasti opstruiraju te istrage.
Šta se dogodilo sa 12 svedoka koji su trebali da svedoče pred Haškim tribunalom?
Smatrate li da je svedok tužilaštva u Sudu za ratne zločine u Beogradu kredibilan? Tvrdio je da su Srbi ubijani i da su im organi vađeni radi prodaje...
Govorilo se da je Vaš brat Ramuš bio ranjen u lice zbog krvne osvete porodice Musa, da li je to tačno?
Vaša dva brata posthumno su proglašena herojima. Osećate li se Ramuš i Vi kao heroji?
Bije vas glas da ste Vaš brat i Vi dvojica najmoćniji ljudi u Metohiji, šta kažete na to?
Ako se formira vojska Kosova, koji čin ćete uzeti?

 

Da li je Ramuš nevin čovek?

- Ne kažem ja da je on nevin. To je rezultat Haškog tribunala, u dva navrata. Vi znate da je Ramuš dao ostavku na položaj premijera Kosova pa se suočio sa pravnim postupkom protiv njega, i to na najvišem nivou međunarodnog sudstva. To je činjenica. Nema nikakvog smisla sada da neko u Srbiji, ili bilo gde, ne poštuje odluku tog suda. Srbija je preuzela obaveze prema Haškom tribunalu pa treba da ih poštuje.

Neko hoće da nam poruši mir koji smo s mukom dostigli. Možda bi ovo pitanje trebalo postaviti rukovodstvu u Beogradu

Kakvi su dokazi srpskog tužilaštva protiv vašeg brata?

Iste optužbe koje je Srbija dostavila Haškom sudu 2005. godine. Ništa novo!
Tvrdili ste da pravoslavci, muslimani i katolici na Kosovu žive u miru. Zašto mislite da bi Beograd to narušio? Kako je to uopšte moguće?

Ne mogu ja odgovarati za njih. Ali mogu reći da je njihov nastup prema Kosovu konfliktuozan.

Srbija je francuskom sudu dostavila iste dokaze koje je dostavila Haškom sudu 2005. godine. Ništa novo!

Pre dve godine bili ste glavni zagovornik ljudskih i manjinskih prava Srba u kosovskom parlamentu. Kako se Vaš lični stav prema Srbima tako promenio?

- Ja ću uvek braniti prava Srba na Kosovu, i ništa se nije promenilo u mom pristupu. Oni su naši građani. I zapravo u to ime sam digao alarm da neko u Srbiji hoće da poremeti mir.

PATRIJARŠIJU SMO ZAŠTITILI, A KARIĆA NA POZNAJEM LIČNO

Biznismen Bogoljub Karić rekao je u intervjuu za „Ekspres" da su braća Haradinaj sačuvali manastir Pećku patrijaršiju? Da li je to istina?
- Ne znam ko je rekao i šta je rekao, ali činjenica je da su Albanci štitili srpske crkve na Kosovu. Bilo je teških vremena na Kosovu kada su Miloševićeve snage rušile na stotine muslimanskih verskih objekata, ali bez obzira na to, mi smo činili sve što je bilo u našoj moći da štitimo srpske crkve. To je deo naše kulture i tradicije, i ne može se menjati.
Šta mislite o Kariću, jeste li nekad poslovali zajedno?
- Karića ne poznajem lično, niti smo imali, niti sad imamo bilo kakav biznis s njim.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with rain
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve