Društvo
17.11.2017. 11:59
R.E.

EKSPRES UVODNIK: Izbori koji nedostaju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Drugim rečima, Vučić mora nazad, na mesto glavnog operativca, ali pitanje je - kada. I upravo na to pitanje on odgovara ove subote

Politički, subota je, verovatno, dan u kojem će Aleksandar Vučić morati da položi najvažniji politički ispit u poslednjih pet godina.
Pred njim će biti ozbiljna jednačina, od čijeg rešenja zavisi mnogo toga, i unutar zemlje, ali i u odnosu na okruženje, Evropu i podeljeni svet.
Pri tom, problem sa jednačinom je u činjenici da njen najvažniji činilac ovaj put nedostaje. I to onaj koji je ključ i za delovanje i za razumevanje, a pogotovo za odlučivanje.
Zato što, ako ih bude, ovo neće biti izbori za Aleksandra Vučića. Na talonu nije njegova pozicija, bar ne formalno, i on bi na tim izborima bio, pre svega, podrška svojoj stranci, za buduću poziciju nekoga iz stranke, ili nekoga van nje, doduše u skladu sa njegovom voljom, na samom kraju.
Opet, da li je to dovoljan razlog da se Vučić odluči za izbore, ili protiv njih?
Na ovo pitanje on mora da odgovori, i to kada poređa sve ono što jesu poznati činioci.

Promena Ustava
Najpre, teško da do marta može da bude promenjen Ustav. Samim tim teško da je moguća varijanta u kojoj bi se Vučić ovaj put kandidovao za premijera, a neko drugi bio biran u Skupštini za predsednika.
Ako je to tako, a jeste, Vučić bi, u slučaju da se vraća na premijersko mesto, u martu morao da raspiše opšte izbore, ali i da na njima nekoga drugog kandiduje za predsednika.
Van ta dva scenarija njega na ovim izborima ne bi bilo, osim kao nekoga ko bi celoj listi dao ime i bio njen simbol.
Dakle, ako to nisu izbori za neku Vučićevu poziciju, za šta su?
Moglo bi se reći da su izbori za njegovu politiku, ali, opet, ta politika bi morala da ima, uz njega, još nekoga ko bi je personifikovao i ko bi, zvanično, bio njen predstavnik i eksponent.
To bi, takođe, mogli da budu izbori za učvršćivanje pozicije samog SNS-a i za te famozne "četiri godine mira" o kojima je govorio i sam Vučić.
Opet, u te četiri godine, a posle izbora, šta se dešava sa SNS-om, pobednikom izbora, ako premijer opet bude neko iz redova eksperata, ili iz neke druge stranke?
Ili, šta se dešava sa političkom scenom ako se pojavi još neko, ovaj put iz SNS-a, ko bi, na premijerskom mestu delio, bar formalno, i vlast i odgovornost sa Vučićem?
Doduše, tehnički, taj neko drugi ne bi morao uopšte da postoji. Zato što su naši zakoni dosta neprecizni i kada bi hteo, Vučić bi i mogao da bude i nosilac liste i kandidat pošto mu Zakon o predsedniku brani obavljanje drugih funkcija, ali mu ne brani da bude kandidat.

Vučiću za rešenje tog, najvažnijeg zadatka treba onaj prostor koji bi mogao da ima samo sa mesta premijera, i to onog čiji bi predsednik bio biran u Skupštini

Dakle, on bi, formalno pravno, mogao da bude prvi na listi (nosilac), pa da se onda, po završetku izbora, odluči za neku od ponuđenih ostavki. Ili onu na mesto predsednika, ili na onu na mesto narodnog poslanika, a samim tim i na premijersko mesto.

Politički čistunac
Na taj način pozicija premijera bila bi i dalje u njegovim rukama, a ne samog SNS, i logičan nastavak te priče bio bi da on, pobednik, izabere nekoga ko će voditi vladu, s tim što bi, u tom slučaju, prednost ponovo imao neko van njegove matične stranke.
Taj scenario bi rešio razne nedoumice, ali bi, svakako, na njegova, a ne na leđa SNS, natovario dodatni teret optužbi za svemoć i autokratiju. Takođe, Vučić, koji jeste politički čistunac, i drži se formi, morao bi da napusti taj svoj način bavljenja politikom, i da krene raznim zaobilaznim putevima, koji su, kao i sve prečice, puni zamki.
Sve u svemu, komplikovan zadatak koji nije ni najmanje lako rešiti.
Pogotovo kada se tome doda da su pritisci oko Kosova uvećani, kao i ulog - naročito od kako su iz Evrope počele da stižu vesti o nešto bržem ulasku Srbije u EU - i da Vučiću za rešenje tog, najvažnijeg zadatka treba onaj prostor koji bi mogao da ima samo sa mesta premijera, i to onog čiji bi predsednik bio biran u Skupštini.
Drugim rečima, Vučić mora nazad, na mesto glavnog operativca, ali pitanje je - kada.
I upravo na to pitanje on odgovara i ove subote.
A od odgovora umnogome zavisi niz stvari, pa i sama budućnost i EU integracija, i kosovskog rešenja, i privrednog rasta, a donekle i njegova i njegove stranke.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve