Politika
17.12.2018. 19:38
R.E./Beta

EU traži od Prištine povlačenje taksi na robu iz Srbije i BiH i da se formira ZSO

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Evropska unija danas je izrazila "duboko žaljenje" zbog odluke Vlade Kosova o povećanju carina od sto odsto na uvoz iz Srbije i BiH, kao i nametanje necarinskih prepreka, i ponovo "snažno" tražila da se te mere odmah povuku.

To se navodi u saopštenju posle zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo u Briselu, posle kojeg je zbog grubog odbijanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da prihvati taj zahtev EU otkazana konferencija za novinare, koju su čelnici EU Federika Mogerini i Johanes Han trebalo da održe s Haradinajem.

Evropska unija je takodje predočila da "svi već postignuti sporazumi u dijalogu (Beograd-Priština) moraju neodložno biti sprovedeni, a posebno 2015. godine sklopljeni sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom".

U saopštenju EU se podvlači da "uvodjenje ovakvih taksi šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovog stanovništva, smanjuje trgovinu i privlačnost Kosova kao mesta za ulaganja i poslove".

EU "takodje naglašava važnost nastavka i efikasnog sprovodjenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (EU-Kosovo), kao i ugovornih obaveza na polju trgovine i carina".

"Svako sprečavanje trgovine mora da se reši u sklopu nadležnih tela i mehanizama, uz predusretljivo učešće svih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa", stavila je do znanja EU.

Dodaje se da EU "naglašava važnost stalnog angažovanja Kosova u Dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje EU, tako da se ubrza i osnaži rad u dobroj veri na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve