FEDERIKA MOGERINI: Čim Priština ukine carine, sazvaću novu rundu Dijaloga Beograd-Priština

FEDERIKA MOGERINI: Čim Priština ukine carine, sazvaću novu rundu Dijaloga Beograd-Priština

, foto: printscreen youtube


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je danas na sednici Saveta Bezbednosti UN(SBUN) u Njujorku da “carine koje je vlada Kosova zavela na uvoz iz Srbije moraju da se stave van snage” i rekla da će “čim te takse budu ukinute sazvati novu rundu Dijaloga” Beograd – Priština.

Cilj Dijaloga je, kako je podvukla, da se “postigne pravno obavezujući sporazum koji se mora latiti rešavanja svih otvorenih pitanja i dovesti do potpune normalizacije odnosa Prištine i Beograda”, a koji će dobiti podršku SBUN i o kome se moraju isključivo dogovoriti same strane u Dijalogu – Beograd i Priština.

Konačni sporazum Beograda i Prištine “mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN, tako da vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, ja sam lično spremna, da ojačam našu razmenu kontakata o tome sa svim članovima SBUN”.

Čelnica Evropske službe za spoljne poslove(EEAS) je to rekla obrazlažući ključne pravce i načela medjunarodne politike Evropske unije članovima SBUN.

“Ja lično posredujem u Dijalogu, ali”, predočila je Federika Mogerini, “Dijalog nije moja stvar, niti stvar Evropske unije ili bilo koga od vas ovde za stolom, već pripada dvema stranama (Beogradu i Prištini) i one su te koje treba da postignu sporazum koji bi bio obostrano prihvatljiv i odgovarajući”.

A, po njenim rečima,  “povoljan ishod Dijaloga Beograd-Priština bi dao više nade celom regionu i bio obrazac i nadahnuće za Evropu i ceo svet”.

Šefica EEAS je dodala da želi da, pored ostalih, da pomene “još dva doprinosa Evropske unije multilateralnom poretku” u svetu, za koji se EU zalaže, a to su zbivanja vezana “za pomirenje na Balkanu”.

Ona je tu istakla Dijalog Beograd-Priština i, kako je rekla, « ;ono što se već smatra istorijskim događajem na Balkanu…I što je novi pozitivan primer saradnje EU I UN», a to je sporazum Skoplja i Atine o rešavanju pitanja imena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar