Politika
25.02.2019. 16:12
R.E./Beta

FRANCUSKA MINISTARKA ZA EVROPSKE POSLOVE PRED POSETU SRBIJI: Sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima, rekla je francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo koja sutra dolazi u posetu Srbiji.

"Sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima, kako za Evropsku uniju tako i za nove države koje bi joj se pridružile. Moramo da reformišemo Evropsku uniji i da izvršimo reviziju njenog funkcionisanja," rekla je Loazo u intervjuu za Politiku od ponedeljka.

Ona je rekla da Francuska smatra da Srbija ima evropsku perspektivu, i da je uz Crnu Goru medju zemljama koje su najviše napredovale na tom putu, otvaranjem 16 od 35 poglavlja ali da kao prijatelj Srbije mora da kaže istinu.

Rekla je da je potrebna reforma Evropske unije u intersu i njenih suseda i zemalja koje teže da joj se pridruže. Takodje je podsetila da države kandidati moraju da ispune sve kriterijume koji se odnose na svako poglavlje.

Nije želela da spekuliše o mogućem datumu ulaska Srbije u EU navodeći da se ne zna da li će Evropska unija biti spremna i kada će Srbija biti spremna.

Kao dva glavna izazova za pristup Srbije EU navela je jačanje vladavine prava i neophodnost rešavanja spora oko Kosova.

Loazo je rekla da Francuska podržava dijalog izmedju Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija i da je spremna da pruži svoj doprinos.

"Dijalog nema alternativu. Ne potcenjujemo teškoće sa kojima se susreće taj dijalog od kraja 2018. kao ni tenzije koje iz njih proizilaze. Svako treba da preuzme sopstvenu odgovornost", rekla je ona.

Rekla je da Francuska poziva Prištinu da ukine takse od 100 odsto, i da ne može biti dijaloga bez minimuma poverenja medju stranama.

Francuska ministarka je rekla da će evrpski izbori u maju biti presudni za budućnost EU.

"Moraćemo da dobijemo većinu u Evropskom parlamentu kako bismo reformisali Evropu", rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve