Politika
16.01.2019. 14:02
R.E./Beta

FRANCUSKI PUKOVNIK ŽAK OGAR: Srbija ne sme da se odrekne teritorijalnog integriteta na Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Francuski pukovnik u penziji Žak Ogar, koji je 1999. godine štitio Srbe na Kosovu nakon povlačenja Vojske Jugoslavije iz pokrajine, razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Demokratske stranke Srbije (DSS) Milošem Jovanovićem o situaciji na Kosovu, kao i o političkoj situaciju u Francuskoj i u Evropskoj uniji.

U saopštenju se navodi da su se Ogar i Jovanović složili da je situacija na Kosovu komplikovana ali da Srbija ni u kom slučaju i ni pod kojim okolnostima ne sme da preda Kosovo i odrekne se od svog teritorijalnog integriteta.

U razgovoru je ocenjeno da je Evropska unija politički mrtav projekat i da je došlo vreme za budjenje nacija u EU, uz uverenje da će to na proleće i potvrditi izbori za Evropski parlament.

Žak Ogar je kao komandant specijalnih jedinica francuske vojske 1999. godine spasio manastir Devič i monahinje na Kosovu kada su albanski ekstremisti pokušali napad na tu svetinju Srpske pravoslavne crkve (SPC).

SPC je zbog tog čina Ogaru dodelila orden Svetog Save.

On je prošle godine objavio knjigu "Evropa je umrla u Prištini" u kojoj je osudio zapadnu politiku tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve