GOJKOVIĆ: Omerović nije došao kod mene da razgovaramo

GOJKOVIĆ: Omerović nije došao kod mene da razgovaramo

Foto: YouTube screenshot


Poslanik Meho Omerović nije našao za shodno da dođe kod mene kao predsednice parlamenta da porazgovaramo o slučaju na frankfurtskom aerodromu, što je krajnje politički nekorektno, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. Kako je rekla, o svemu tome saznala je iz medija.

Postoji, kaže Gojković na TV Pink, moralna kazna, a očigledno je da poslanici neće odustati od toga da traže da se ovaj slučaj na neki način i politički sankcioniše. Navela je da su poslanici vlasnici mandata, te da je na Omeroviću da donese odluku.

Njena je, kaže, dužnost da zbog događaja koji je bacio senku na ugled parlamenta podeli saznanja koja je ima u vezi sa tim i da pokuša da dođe do istine.

“Pokušala sam zbog našeg parlamenta i javnosti da dobijem zvaničan izveštaj o tome šta se desilo sa frankfurtskom aerodroma, izveštaj nosi oznaku poverljivosti i ne mogu sa tim da izađem u javnost”, rekla je Gojković.

Navela je da je Omerović priveden u frišopu i da se pozvao na diplomatski imunitet zbog čega je pušten nakon dolaska našeg konzula koji je potvrdio njegov identitet.

“Ne bih u to zalazila da li je neko primetio ili ne da je pokupio nekoliko stvari iz frišopa, ali ono što je očigledno je da pred policijom na aerodromu nije zalazio u obrazloženje koje je javnosti predočio već se samo pozvao na diplomatski imunitet”, rekla je Gojković povodom izjave Omerovića da je zbog stomačnih problema morao odmah da napusti frišop sa stvarima koje je imao u ruci i da ode u toalet.

Gojković kaže da poslanici koji sa Omerovićem bili u parlamentarnoj delagaciji koja je putovala za Brisel nisu znali ništa o događaju na frankfurtskom aerodromu, a da je Omerović nekoliko sati kasnije kada je pušten posle privođenja na aerodromu došao u Brisel i delegaciji nije rekao da je imao problema na aerodromu.

“To je prećutao, svi zajedno smo saznali šta se desilo u Fankfurtu samo putem medija”, kaže Gojković.

Da li će Omerović biti procesuiran u Nemačkoj ili ne, Gojković kaže da to zavisi od toga kako oni posmatraju diplomatski imunitet i da li može slučaj da se procesuira.

“Ali, meni je potpuno jasno šta se desilo. Apelujem na politički moral aktera u tom događaju da razmisle o tome, jer nemoguće je u takvoj situaciji da i dalje budeš član nekih delegacija koje idu po inostranstvu i da predstavljaš važan Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova”, rekla je Gojković.

Tek će se, kaže, videti kakvi će biti potezi nemačke vlasti, ali i dodaje da to ne sprečava nikoga da razmišlja o svojim potezima i da obavesti parlament o svojoj odluci, jer mandat pripada poslaniku, a ne partijama.

“Sve je na poslaniku Omeroviću. Bila sam šokirana, saznala sam iz medija. Kada sam dobila izveštaj koji sam tražila vidim da tu ima nečega”, navodi Gojković.

Kaže je da je poslanici “napadaju” i traže odgovore od nje povodom tog slučaja.

“Ja bih trebalo da zbog političke korektnosti prećutim ono što sam pročitala u izveštaju, ne želim, ne želim da snosim odgovornost za ponašanje nekoga ko je politički stariji od mene, jer je duže u politici i ne želim da prećutkujem činjenicu da poslanik nije došao da razgovaramo o ovom problemu”, kaže Gojković.

Upitana šta u slučaju da se pokaže odgovornost Omerovića za krađu, Gojković kaže da su pravila vrlo jasna i da ako je neki poslanik osuđen na određenu kaznu zatvora i treba da je odsluži onda ostaje bez mandata.

“Kada se neko pozvao na diplomatski ili poslanički imunitet to samo sprečava organe da sprovedu postupak protiv vas, što ne znači da niste krivi već ste iskoristili ustavnu i zakonsku kategoriju. Onda je stvar kako vi lično shvatate svoj posao i to je stvar ličnog morala, a ne presude”, navodi Gojković.

“NIJE ZA JAVNOST”: Stigao izveštaj nemačke policije o slučaju Meha Omerovića

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar