Politika
23.02.2017. 15:53
Piše: Ivan Cvejić

GOLGOTA OLIVERA IVANOVIĆA: Još korak do slobode

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ukoliko je proces Oliveru Ivanoviću trebalo da bude skretanje pažnje s drugih problema s kojima se suočavaju vlasti u Prištini, morale bi sada da pronađu drugačije rešenje

Oliver Ivanović je kod kuće, to je njegovoj porodici i njemu najvažnije, i sada će se sa svim drugim stvarima lakše izboriti. „On je dobro. Izuzetno je jak čovek, čak jači od svih nas. Često je on nama tokom ovih godina bio oslonac. Sportista. Vratio se kakav je i otišao, samo mislim da je još jači", rekla je „Ekspresu" Ivanovićeva supruga Milena u danu kada je njen suprug pušten iz zatvora u kojem je proveo tri godine. Bez konačne presude. Jedan od političkih lidera kosovskih Srba ne može da govori za medije, pridržava se naloga suda da ne govori u javnosti o stvarima koje se tiču postupka. Njegova supruga Milena kaže da, iako je očekivala da će njenog muža pustiti iz zatvora u kućni pritvor, nije smela previše da se nada zbog svega što su doživeli u prethodne tri godine.

- Naučili smo da ne smemo mnogo da se radujemo. Ali ovo je konačno lepa vest u moru loših koje smo dobijali proteklih godina. Bio je to nezaboravan trenutak. Sin Bogdan i ja čekali smo ga sve vreme ispred suda, a posle smo ga s prijateljima dočekali ispred zgrade - priča Milena Ivanović.

Iz ove situacije izašli smo mnogo jači. Spremni smo na novu borbu i čekamo odluku o konačnoj slobodi - kaže supruga Olivera Ivanovića

Oliveru je komunikacija ograničena samo na članove najuže porodice. Bilo kakve druge posete su mu strogo zabranjene.

- Ima puno toga o čemu bi trebalo da pričamo. Nadamo se da će mu posle dva meseca u kućnom pritvoru biti omogućena odbrana sa slobode. Korak po korak idemo, nadamo se, ka slobodi - euforična je Ivanovićeva supruga. Oliver je, kako kaže, dobro jer se ne može opisati rečima trenutak povratka kući. Tri godine pritvora, kao i njegovi štrajkovi glađu ostavili su, međutim, traga na njegovom zdravlju. Ona se ipak nada da će sudija dopustiti da Oliver obavi neophodne lekarske preglede. A na pitanje kako je reagovao njihov šestogodišnji sin Bogdan, odgovara: „Njemu su toliko pomešana osećanja. Sad bi s tatom odmah da nadoknadi sve što su izgubili u prethodne tri godine. Tražio je stalno njegovu pažnju. Pola svog života čekao je ovaj trenutak." Prethodnih godina oca je posećivao dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom, u zatvoru.

- On je veliki. Zna da je to zatvor. Ali suviše je teško bilo da mu se objasni prava istina, šta je nepravda i zašto je Oliver tamo bio. Zato smo pravili priču da su to zli ljudi koji su ga zatočili, ali da će tata doći kući. Bitno je da smo ispunili obećanje - kaže Milena. Sada je, dodaje, neophodno da „mislimo na ono što je pred nama".

- Iz ove situacije izašli smo mnogo jači. Spremni smo na novu borbu i čekamo odluku o konačnoj slobodi - kaže supruga Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović uhapšen je pre nešto više od tri godine, 27. januara 2014. godine, u samom finišu kampanje za lokalne izbore na Kosovu, na kojima je bio kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice. Mnogi su mu tada davali ozbiljne izglede da osvoji podršku za tu funkciju, jer je tek za nekoliko stotina glasova u prvom krugu zaostajao za kandidatom Krstimirom Pantićem, koji je uživao punu podršku vlade u Beogradu.

Optužbe protiv Ivanovića su ozbiljne. Pre godinu dana osuđen je, u prvom stepenu, na devet godina zatvora zbog ratnog zločina iz 1999. godine, kada je u njegovom gradu ubijena grupa Albanaca. Apelacioni sud je, međutim, ukinuo nedavno tu presudu i naložio novo suđenje, i ta odluka nagovestila je Ivanovićev izlazak iz zatvora. Suđenje je pratio utisak da su optužnice neodržive, to sve vreme očekuje i sam Ivanović zajedno sa svojim braniocima. Oni su isticali ranije da niko od 47 svedoka, koliko je izvedeno pred sud, nije doveo Ivanovića u vezu s događajima i optužbama kojima je izložen. Suočen s nepravdom, štrajkovao je i glađu.

Poznavaoci prilika na Kosovu već duže vide proces protiv Olivera Ivanovića kao nabijen političkim motivima, imajući u vidu da je reč o umerenom političaru koji se zalagao za dijalog Srba i Albanaca. Takav čovek, pritom uticajan u svojoj zajednici, moguće da nije bio po ukusu moćnih u Prištini, koji su imali načina da utiču na Euleksovo pravosuđe da protiv njega pokrenu maratonski postupak. Tri godine zatvora za Ivanovića očigledno je bilo previše i neodrživo. Ukoliko je ovaj proces trebalo da bude skretanje pažnje s drugih problema s kojima se suočavaju vlasti u Prištini, a posebno osnivanje Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK, morali bi sada da pronađu drugačije rešenje. Izlazak Olivera Ivanovića iz zatvora možda znači da su upravo krenule tim putem i da će ga ostaviti na miru.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve