Politika
14.12.2018. 15:47
R.E./Beta

GORAN RAKIĆ: U Prištini napadnuti mir, bezbednost i sigurnost, Srbi da budu mirni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da su u Prištini formiranjem vojske Kosova na najgrublji način napadnuti mir, bezbednost i sigurnost, i pozvao Srbe da ne nasedaju na provokacije.

On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici kazao da je pogažena Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, kojom je jasno odredjeno da je Kfor jedina oružana formacija na prostoru Kosova i Metohije.

Pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da bez obzira na to gde žive ne nasedaju na provokacije, jer je cilj da se održi mir.

"Nismo sami u ovome, država Srbija je uz nas i predsednik Aleksandar Vučić je više puta ponovio da neće dozvoliti napade na Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Rakić i uputio poruku Prištini i medjunarodnoj zajednici da Srbi neće nasedati na provokacije i da će se boriti za mir, kao i da nisu uplašeni i ostaće tu gde jesu.

Prema njegovim rečima, odluka Prištine o formiranju vojske je neprihvatljiva i te snage nemaju šta da traže u srpskim sredinama, a posebno ne na severu Kosova i Metohije.

"Mi smo ovde svoji na svome. Priština je danas pokazala da ne želi mir", rekao je Rakić i pozvao gradjane na mir i suzdržanost. Ako dodje do pretnji, mi ćemo biti ispred svog naroda i branićemo naše pravo na život, kazao je on.

Potpresednik Srpske liste Igor Simić rekao je da ga brine to što još nema osude nijednog medjunarodnog predstavnika na odluku Prištine, što kako je naveo, govori da pravo koje treba da zaštiti srpski narod ne mora da važi ukoliko tako odluče albanska većina unutar kosovskih institucija.

"Ostajemo svoji na svome, štitićemo i braniti pravo na život ali i pravo da ostanemo Srbi onakvi kakvi jesmo, mir nema alternativu ali ni život nema alternativu", rekao je Simić.

Poručio je da ako se neko drzne da vojne formacije uputi na sever, onda će predstavnici srpskog naroda stati sa narodom goloruki ispred oružanih formacija i braniti pravo na život.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve