HAG POKREĆE ISTRAGU NAKON ŠTO SE MLADIĆ UKLJUČIO U EMISIJU: Pritvorenici nemaju pravo da razgovaraju sa medijima bez dozvole suda

HAG POKREĆE ISTRAGU NAKON ŠTO SE MLADIĆ UKLJUČIO U EMISIJU: Pritvorenici nemaju pravo da razgovaraju sa medijima bez dozvole suda

Foto: Beta/Peter Dejong


Mehanizam u Hagu pokrenuo je danas istragu zbog toga što se ratni osuđenik, koji služi doživotnu kaznu u zatvoru u Hagu, jutros javio telefonom u emisiju na televiziji “Hepi”.

– Pritvorenici nemaju pravo da razgovaraju sa medijima bez dozvole suda – rekla je za BBC Helena Egelston, portparolka Mehanizma.

Kako je kazala, “reč je o verovatnom kršenju Pravilnika o pritvoru i pokrenuli smo istragu o tome”. Ona je objasnila da pritvorenici mogu bez ograničenja da komuniciraju sa članovima uže porodice putem telefonske govornice instalirane u zajedničkim prostorijama pritvorske jedinice, ali da im nije dozvoljeno da poseduju i koriste mobilne telefone.

Bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, javio se jutros koji je u Hagu prvostepeno osuđen za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti, javio se u programu TV Hepi, gde je, između ostalog, slao pozdrave Vojsilavu Šešelju.

On se u emisiju javio povodom promocije knjige “General Mladić: Poslednja bitka, uspomene intervjui i dokumenti”, u kojoj je između ostalih učestvovao poslanik ruske Dume Pavel Dorohin, koji je takođe bio jedan od gostiju u studiju. Pored njega, sagovornici su bili i Mladićev sin Darko i lider SRS Vojislav Šešelj, koji je takođe osuđen u Hagu za zločin protiv čovečnosti.

– Ljubi vas deda Ratko – poručio je on, između ostalog, gostima u studiju preko telefona, sa koga je iz studija pozvan.

Ratko Mladić je prošle godine je prvostepeno osuđen u Haškom tribunalu za najteže zločine. Na presudu je uložena žalba, a žalbeni postupak se odvija pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koji je preuzeo poslove Haškog tribunala.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar