Politika
26.03.2018. 18:36
R.E./Beta

HAPŠENJE MARKA ĐURIĆA: Reakcije političara i javnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uhapšen je danas popodne u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se povaio uprskom zabrani ulaska na Kosovo od strane prištinskih vlasti.

Palma: Abanski teroristi ne miruju, očekujem da reaguje Savet bezbednosti UN

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je danas da "albanski teroristi" nikada nisu prestali sa dejstvima i to pokazuje i današnji primer njihovog upada na srpsku teritoriju na Kosovu i Metohiji i hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Djurića.

On je kazao da kada je Haradinaj na pitanje o Zajednici srpskih opština "ironično" odgovorio da nije stigao da pročita Briselski sporazum napisan na jednoj i po strani, to je morao biti signal Briselu i Vašingtonu da kosovski Albanci neće da ispune ono što je potpisano i da će učiniti sve da izazovu incidente, što se danas i desilo. Dodaje se da je Palma rekao da "Evropska unija ćuti i Srbija očekuje hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Kocijančić: Sprečiti eskalaciju posle hapšenja Đurića
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić pozvala je danas vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala posle hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Kocijančić je rekla da sva pitanja od obostranog interesa treba da se rešavaju u okviru dijaloga u Briselu, čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa Kosova i Srbije.
"To su potvrdili Hašim Tači i Aleksandar Vučić tokom sasatanka sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u petak", kazala je ona.
Dodala je da EU žali zbog današnjih dešavanja na Kosovu koja nisu u skladu s normalizacijom odnosa.
"Očekujemo i od Srbije, koja pregovara o pristupu EU, i od Kosova, koje ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da potpuno poštuju slovo i duh sporazuma koje su postigli u dijalogu", navela je Kocijančić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto. printscreen youtube

Drecun: Akcija u Mitrovici može da se protumači kao prava objava rata

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je da današnje hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitorivci pokazuje "brutalnu upotrebu sile".

Drecun je gostujući na RTS kazao da bi ovakvo ponašanje Prištine neko mogao da protumači kao "pravu objava rata srpskom narodu i srpskoj državi".

"Ovo je dobro smišljen potez od strane Prištine, jedinice su već bile pripremljene. Na Kosovu se dešava brutalna demontracija sile. Poruka srpskom narodu i rukovodstvu je da su oni ti koji mogu da rade šta hoće na Kosovu i Metohiji", ocenio je Drecun.
On je istakao da je Kfor morao da reaguje jer je zadužen za bezbednost i da je trebalo da spreči da bilo kakve specijalne jedinice iz Pristine budu prisutne na severu.
"Kfor snosi najveću odgovornost za ovakvo ponasanje u Prištini i on je ne preduzimanjem aktivnosti za zaštitu bezbednosti naroda na severu ohrabrio ovu akciju Prištine", kazao je Drecun.
On je ocenio da je cilj akcije Prištine da isprovocira Beograd da reaguje na sličan način pa da onda to "bude povod za neke jače akcije i za prekid normalizacije odnosa".

 

Selaković: Ovo je terorisanje golorukog naroda
Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković potvrdio je danas hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Djurića, prenosi KoSSev.
Selaković je rekao na konferenciji za štampu u Kosovskoj Mitrovici da su prilikom hapšenje teže povredjeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović.
On je kazao da očekuje da će Djurić odmah biti pušten na slobodu.
Postavio je pitanje korišćenja sile prema ljudima sa, kako je rekao, podignutim rukama koji se nisu suprotstavljali.
"Neka to bude njihov odgovor na našu gandijevsku reč," rekao je Selaković.
Nikola Selaković, koji je došao zajedno sa Markom Djurićem, nije uhapšen i trenutno se nalazi u zgradi opštine severne Mitrovice, u kojoj se okupljaju i srpski političari, navodi dopisnik agencije Beta.

Janjić: Hapšenje Đurića svesna i politička odluka

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je hapšenje direktorka kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića svesna, politička odluka.

"Upotrebljena je specijalna jedinica protiv ljudi koji predstavljaju srpsku zajednicu i Srbiju, Djurić je zvanični pregovarač i to u se svakoj drugoj zemlji ne bi završilo hapšenjem, dakle doneta je procena da to tako treba da se uradi", rekao je Janjić za RTS.
On je istakao da je hapšenjem Đurića nastavlja trend destabilizacije na Kosovu, koji je započet ubistvom lidera Gradjanske incijative SDP Olivera Ivanovića.

"Ovome svakako nije cilj mir i stabilnost, a podrška dijalogu nije sigurno", rekao je Janjić i dodao da je ovakvim postpkom Priština jasno htela da demonstira da je ona vlast na severu pokrajine.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve