HARADINAJ: Normalizacija odnosa sa Srbijom podrazumeva uzajamno priznanje

HARADINAJ: Normalizacija odnosa sa Srbijom podrazumeva uzajamno priznanje

foto; Nemanja Jovanović


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas, na radnom doručku sa premijerima zemalja zapadnog Balkana kod austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, da je Kosovo posvećeno i odlučno da nastavi dijalog sa Srbijom i da normalizacija odnosa podrazumeva uzajamno priznanje kao jedino rešenje. Kako je saopšteno, Haradinaj je istakao posvećenost Kosova u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, ekonomsko i političko partnerstvo izmedju zemalja zapadnog Balkana.

“Kosovo je posvećeno svojim medjunarodnim obavezama i očekuje od drugih zemalja Zapadnog Balkana da promovišu duh saradnje”, rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je od kancelara Kurca zatražio podršku Austrije u procesu liberalizacije viza za Kosovo.

Tokom jučerašnjeg dana, kako je saopšteno, Haradinaj se u Beču sastao sa Albancima sa Kosova, iz Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Haradinaj je visoko ocenio inicijative iz dijaspore rekavši da će one doprineti i ekonomskom razvoju i dobrobiti gradjana Kosova i obećao njegovo angažovanje i posvećenost da zahtevi dijaspore dobiju odgovarajuću pažnju Vlade Kosova.

Otvaranje kulturnog centra Kosova u Beču, otvaranje televizijskog kanala posvećenog albanskoj dijaspori, povećanje broja učitelja albanskog jezika u austrijskim školama, ostale birokratske olakšice, bili su neki od zahteva koji je postavila albanska dijaspora, na čemu će se, kako je rekao Haradinaj, Vlada Kosova angažovati da pruži potrebnu pomoć.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar