Politika
20.07.2018. 14:38
R.E/mondo.rs

HARADINAJ: "Podela Kosova za mene znači - RAT"

ramus-haradinaj-20-ne.jpg

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj protivi se ideji o razmeni teritorija s Beogradom ili podeli Kosova i poručuje da za njega "podela znači rat", preneli su kosovski mediji.

Prištinski portal Kosovapress piše da je Haradinaj to rekao reagujući na izavu američkog ambasadora Grega Delavija, koji u sinoćnoj izjavi z KTV nije isključio mogućnost podele Kosova.

"Razdvajanje je borba za mene, ja kažem to bez oklevanja i da je opasno da se sada govori o razdvajanju", rekao je Haradinaj na RTV Dukađini, prenosi Kosovapress.

Prema njegovim rečima, "svako ko pominje podelu Kosova izazvaće tragediju na Balkanu".

"Nije dobro spominjati podelu. Svako ko spominje podelu, iz bilo kog razloga, pogrešno jer bi to moglo da dovede do tragedije na Balkanu",naveo je on.

U ovim okolnostima, kaže, nema podele ili razmene teritorija.

"Nema razmene, nema podele teritorija, to je opasno u ovim okolnostima", rekao je, između ostalog, Haradinaj, prenosi prištinski portal.

Američki ambasador je na pitanje da li je podela Kosova opcija, rekao da ne želi da govori o elementima koji bi se mogli naći u konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Gostujući u emisiji Rubikom KTV-a, Delavi je na pitanje o mogućnoj podeli Kosova, rekao, za razliku od nedavne izjave da podela Kosova nije opcija, sada odgovara da ne može da priča o nečemu što bi, kako je rekao, moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Naveo je da se američka politika prema Kosovu nije menjala.

"Što se tiče američke podrške Kosovu, nema nikakvih promena. Naša posvećenost Kosovu je od dvadesetih godina bila nepromenjena i nema nikakvog znaka da nova administracija planira bilo kakvu promenu", rekao je Delavi.

Na insistiranje da li iskljlučuje mogućnost podele Kosova, ambasador kaže:

"Rekao sam da ne želim da govorim o tome što može da bude deo konačnog sporazuma. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome. Svako treba da bude uključen u razgovor o svim pitanjima".

Upitan da li to znači da će svaki sporazum oko kojeg se saglase Beograd i Priština biti prihvatljiv za američku administraciju, Delavi je ponovio da neće da odgovori na to pitanje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve