Politika
25.12.2017. 11:57
R.E./Tanjug

HARADINAJ TRAŽI VEĆU POSVEĆENOST VAŠINGTONA: Rusija ne može da se uključi u dijalog, odavno se povukla

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da Rusija ne može da se uključi u dijalog jer se odavno povukla iz kosovskog pitanja, da je pitanje priznanja Kosova važnije od pitanja ZSO i naveo da poštuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako ga lično nije upoznao, jer se bori za svoj narod.

Haradinaj je, u emisiji „Slobodno srpski", koja se emituje na mreži srpskih televizija na Kosovu i Metohiji, istakao da Rusija ne može da se uključi u dijalog Berograda i Prištine jer se ona, kako je rekao, za razliku od Amerike odavno povukla iz kosovskog pitanja.

„Rusija nema nikakvu ulogu ovde i nije potrebno niti prihvatljivo da dovedemo nekog ko nema ulogu i ko nije uključen", rekao je on. Prema njegovim rečima, s druge strane SAD sve vreme su bile uključene u dijalog Beograda i Prištine, i dodao da traže veću posvećenost Vašingtona u tom dijalogu.

"Tražimo njihovu pažnju na ovu temu, to je jako bitno. Oni jesu tu, ali zbog onog što se zbiva na svetskoj sceni tražimo njihovu pažnju da budemo prioritet. Inače, moj zahtev ima samo jedan cilj - nemojte da ostavite ovu regiju nerešeno. Nismo završili posao. Dajte ako smo počeli to, da to i zavšimo, to je jedina agenda i nema ništa drugo", objasnio je Haradinaj.

On je rekao da je rešavanje pitanja priznanja Kosova od strane Beograda važnije od Zajednice srpskih opština (ZSO) i dodao da će Kosovo zajednicu formirati, ne navodeći kada će se to desiti.

„Ne kažem da je to uslov za formiranje ZSO, ali ipak se mnogo kasnilo do sada. Spremni smo i Kosovo je uvek bilo spremno za Zajednicu opština sa većinskim srpskim stnovništvom, pošto je to i odluka Ustavnog suda. Postoji prostor za to i volja i sve, ali verujem da sada sva pitanja koja su do sada bila deo dijaloga, nemaju težinu, pošto glavno pitanje između Kosova i Srbije nismo rešili, a to je priznanje Kosova od strane Srbije", objasnio je Haradinaj.

U vezi odnosa prema predsedniku Srbije Vučiću rekao je da ga je samo video, a da nije imao prilike da priča s njim, ali da poštuje onoga ko se bori za svoj narod.

„Za mene, može neko biti loš prema meni, ali ako je dobar prema svom narodu, ja to poštujem. Taj koji uspe da vodi svoju zemlju, svoj narod dobro do boljih ciljeva, ja poštujem to i vidi se da je Vučić dosta uradio, vidi se položaj Srbije prema Evropskoj uniji i njen napredak. U regionu svi ostali kasnimo, a Srbija napreduje", konstatovao je Haradinaj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve