HAŠIM TAČI: Sada je vreme za sporazum Kosova i Srbije

HAŠIM TAČI: Sada je vreme za sporazum Kosova i Srbije

Beta/Armenija Zajmi Bešević


Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Belorusiji da je vreme za sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u kojem neće biti granica po etničkim linijama i neće biti razmene stanovništva izmedju dve zemlje.

Tači, kao jedan od panelista na sastanku Minhenske bezbednosne konferencije u Minsku, govorio je o procesima kroz koji prolaze Kosovo i Srbija u traženju sporazuma o miru i pomirenju.

“Svet se promenio. Evropa je na raskrsnici, u mnogim dogadjajima koji postavljaju pitanja o budućnosti. Zapadni Balkan je ostao u nejasnoj situaciji. U toj realnosti, Kosovo i Srbija pronalaze sebe u traženju konačnog mirovnog sporazuma. Razmatramo sve ideje. Što se tiče sporazuma, još uvek se ni o čemu nismo dogovorili”, rekao je Tači.

On je kazao da sadašnji status kvo u odnosima dve zemlje više nije održiv i da sadašnji zamrznuti konflikt šteti obema državama u svim životnim oblastima u integrisanju, privrednom razvoju, bezbednosti.

Pozvao je sve zemlje na podršku procesu normalizacije odnosa i postizanju sporazuma izmedju dve zemlje.

Ocenio je da su bile očekivane kritike na Kosovu i Srbiji, ali i kod medjunarodne zajednice i dodao da je ključni cilj procesa dijaloga postizanje konačnog mirovnog sporazuma o medjusobno priznanju i stolica za Kosovo u UN.

“Sporazum treba da bude o normalizaciji i pomirenju izmedju dve države i dva naroda. Sporazum koji je medjunarodno pravno obavezujući. Sveobuhvatan sporazum, koji podrazumeva dvostrano priznavanje izmedju Kosova i Srbije. Bez priznanja, ovaj ili bilo koji drugi sporazum nemaju smisla”, kazao je on.

Tači je rekao da sporazum treba da bude konačan, ne privremen, koji će doneti više mira našim susedima i čitavom regionu.

“Dozvolite mi da budem jasniji u vezi sa sledećom tačkom: ‘Neće biti granica po etničkim linijama i neće biti razmene stanovništva izmedju dve zemlje’. Očuvaćemo multietnički duh i realnost Kosova i Srbije”, rekao je kosovski predsednik.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar