Politika
04.01.2018. 13:34
R.E.

HOJT JI PRIJATELJSKI SAVETUJE: Srbija još jasnije da pokaže da 100 posto ide ka EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zvaničnik američke administracije zadužen za jugoistočnu Evropu Hojt Brajan Ji smatra da Srbija ima mogućnost da ubrza proces ka EU i da je na njoj odluka na kojoj stolici želi da sedi. On je za televiziju N1 rekao da Beograd mora još jasnije da pokazuje partnerima u EU da se 100 posto kreće ka članstvu, i da reforme sprovodi na najbrži mogući način.

Upitan o svojoj nedavnoj izjavi da Srbija pokušava da sedi na dve stolice, što je izazvalo brojne reakcije u Srbiji, Hojt Ji je rekao da su SAD predane tome da Srbija ide ka evrointegracijama.
Mi se smatramo prijateljima i partnerima Srbije, a pravi prijatelji i partneri nisu oni koji govore ono što želite da čujete već ono što morate da čujete, dodao je.

"Mislim da, kao prijatelji i partneri Srbije, moramo Srbiji jasno reći da ona ima mogućnost da ubrza proces ka EU. To nije naša odluka, to je odluka Srbije. Moraju oni odlučiti na kojoj stolici žele da sede, mislim da oni moraju odlučiti kako brzo žele krenuti napred", istakao je Ji.

SAD, kaže, veruju u važnu ulogu Srbije za stabilnost u regionu, ali i da je bitno poboljšati saradnju Hrvatske i Srbije, već tokom ove godine.

"Taj odnos se mora poboljšati u 2018. Mislim i da Srbija i Hrvatska shvataju koliko je važno rešiti bilateralna pitanja i ojačati bilateralne odnose. Postojala je politička volja da se razreše ovi problemi, ali došlo je do prekida i bilo je uspona i padova u tom odnosu. Postoji šansa da ove godine dođe do uspona. Mislim da vlade dve zemlje žele da poboljšaju odnose i mislim da je za to potrebna politička hrabrost. I to i Srbija i Hrvatska moraju naći, političku hrabrost bilo po pitanju nestalih, bilo po pitanju granica. Tada će obe zemlje moći da krenu dalje", naveo je.

Ji kaže da postoji volja u EU da prihvati nove kandidate, ako su te zemlje spremne na reforme, dodavši da što brže Srbija i druge zemlje koje žele da se pridruže EU sprovedu reforme, to će brže da se dođe do napretka u pridruživanju EU.

"Mislim da je predsednik Vučić preduzeo neke veoma važne korake u pogledu jačanja demokratskih standarda u Srbiji, isto tako i u pogledu ekonomskog prosperiteta zemlje. Pokušava učiniti Srbiju članicom EU. To je težak put, Srbija treba da sprovede brojne reforme, ali mi verujemo da Srbija ostvaruje napredak, on se samo treba ostvarivati malo brže. Ono što je važno za Srbiju jeste da ona treba da nastavi još jasnije da pokazuje partnerima u EU da se 100 posto kreće ka članstvu i da čini sve što može kako bi sprovela reforme na najbrži mogući način", kaže Ji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve