Politika
17.10.2018. 18:16
R.E./Beta

HRISTIJAN MICKOSKI ODGOVORIO NA PISMO VESA MIČELA: Za VMRO DPMNE je neprihvatljiv dogovor sa Grčkom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik VMRO DPMNE Hristijan Mickoski danas je ponovio u pismu zameniku državnog sekretara SAD Vesu Mičelu da je za makedonsku opoziciju neprihvatljiv dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonija.

U odgovoru Mičelu na pismo u kojem je pozvao lidera VMRO DPMNE da omogući poslanicima te stranke da bez pretnji nasiljem i prinude odluče kako će glasati za predlog za promene Ustava Makedonije, Mickoski je naveo da je Poslanička grupa ranije jednoglasno prihvatila stav da dogovor iz Prespe ne može da se prihvati.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je Mičelu napisao da može da ga uveri da, ukoliko ima nakavih informacija o pretnjama, ucenama ili bilo kakvim pokušajima da se utiče na odlučivanje poslanika, da je to onda delo "krugova i pojedinaca koji nisi deo strukture njegove partije".

U jučeračnjem pismu Mickoskom, Mičel je istakao da su SAD "razočarane pozicijom čelnika VMRO DPMNE, kako prema referedumu, tako i u vezi sa koracima parlementa za promene Ustava", koje predvidjaju promenu imena države u Severna Makedonija u skladu sa dogovorom s Grčkom.

U parlamentu Makedonije u pondeljak je počela višednevna plenarna sednica o predlogu Vlade Makedonije za pristupanje ustavnim promenama i promeni naziva države, koji za sada nema podršku poslanika opzicione kolicije oko VMRO DPMNE čiji su glasovi potrebni za dvotrećinsku većinu.

Pomoćnik državnog sekretara SAD je u pismu podsetio Mickoskog da su nedavno razgovarali o tome da "SAD snažno veruju da je Dogovor iz Prespe, koji su postigli Makedonija i Grčka, istorijska mogućnost za Makedoniju da obezbedi svetliju budućnost i doprinese regionalnoj bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu".

"I pred tvrdnji da bi mogao da se postigne nekakav bolji dogovor, mi ne verujemo da je to moguće. Ovaj dogovor je tražio kompromis od obe strane. To je prilika koja se, verovatno, neće ponoviti godinama, ako ne i decenijama", istakao je Ves Mičel u pismu koje je objavljeno na sajtu Ambasade SAD u Skoplju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve