Politika
06.02.2019. 19:14
R.E./Beta

HRVATSKI BISKUPI KRITIKOVALI PATRIJARHA IRINEJA ZBOG IZJAVA: Vaš pristup stvara nepoverenje prema SPC i Srbima u Hrvatskoj

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatski biskupi uputili su pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju u kojem su kao "negativističke" kritikovali njegove izjave o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i biskupima, ocenivši da takav pristup u hrvatskom društvu izaziva otpore i nepoverenje prema njemu, prema SPC, ali i prema Srbima u Hrvatskoj.

Sadržaj pisma koji su biskupi još 18. novembra prošle godine uputili patrijarhu SPC, Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila je danas preko katoličke novinske agencije IKA.

U prvom delu pisma biskupi podsećaju na kritike u javnim istupima patrijarha i nekih drugih predstavnika SPC, posebno vladike bačkog Irineja, upućene biskupima i Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, u kojima ih uglavnom prozivaju za povezanost s ustaštvom, a počinjene zločine pripisuju celom narodu i Crkvi.

"Navedenim javnim negativističkim načinom komuniciranja nije moguće rešiti bilo kakav problem ili pitanje. Takav pristup u hrvatskom društvu izaziva otpore prema nastupima Vaše Svetosti, budi nepoverenje prema Vašoj osobi i prema SPC, kao i prema samim srpskim gradjanima u Hrvatskoj, produbljuje ranjivosti iz ratnog vremena koje još nisu ozdravljene, podstiče mržnju", navode biskupi u saopštenju.

Oni dodaju da "nastupi koji ne pokazuju nikakva saosećanja za žrtve i stradalnike uzrokovane od srpske strane, posebno teško pogadjaju one hrvatske ljude koji su za vreme nedavnog Domovinskoga rata bili isterani iz svojih domova na području tzv. Republike Srpske Krajine, BiH, iz banjalučkog kraja, gde nije bilo rata, a ubijena su i trojica sveštenika".

Biskupi navode da je tokom 1991. u Hrvatskoj bilo više od pola miliona, a 1992. oko 800.000 prognanika i izbeglica iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Biskupi posebno navode izjavu patrijarha da je nedavni rat mogla da spreči Katolička crkva u Hrvatskoj.

"Nije ona imala nikakvog uticaja na srpskog predsednika Slobodana Miloševića, na Jugoslovensku narodnu armiju, na paravojne jedinice iz Srbije, niti na druge koji su pokrenuli i vodili rat na hrvatskom tlu", napisali su biskupi.

Oni navode i da je "poznato da je većina srpskih političara, kao i SPC u vreme demokratskih promena 90-tih godina prošlog veka, zastupala stav da srpski narod ne može živeti s hrvatskim narodom u samostalnoj hrvatskoj državi nego isključivo u okviru zajedničke države, a ako to nije moguće, Srbi nemaju drugog izbora nego uzeti oružje u ruke".

U tom kontekstu posebno se citira izjava patrijarha Pavla iz 1991.

Izneti stav, dodaje HBK, pokazao se "posebno pogubnim tokom vojno-policijske akcije Oluja, kad je vodjstvo krajiških Srba naredilo njihovo iseljavanje iz mesta stanovanja i odlazak iz Hrvatske, kako svedoči pouzdana ratna dokumentacija".

U pismu se ističe i da su se biskupi zauzimali za pravo Hrvata na slobodnu državu, ali i na pravo svih gradjana, posebno Srba da u Hrvatskoj žive svoj sopstveni nacionalni, kulturni i verski identitet.

"Dizali su glas protiv svakog nasilja, tražili da se nastali problemi rešavaju mirnim putem, snažno se borili protiv mržnje i osvete Srbima", navedeno je u pismu.

Biskupi, izmedju ostalog, navode i da "smatraju neobičnim da poglavar jedne pravoslavne mesne Crkve javno suprotstavlja biskupe Katoličke crkve u Hrvatskoj papi Franji, upućuje im prekore i pripisuje zločine celoj toj Crkvi i celom hrvatskom narodu".

Navodi se i da su za zločine u hrvatskom ili srpskom narodu "krivi pojedinci s imenom i prezimenom pa je na njima odgovornost za ono što su počinili".

Uz to ističu da "nije glavna težina pitanja u tome kako žaliti žrtve sopstvene zajednice i kako prepoznati krivicu druge zajednice".

"Hrvati i Srbi, katolici i pravoslavni, muslimani i drugi pred težim su moralnim pitanjem: kako žaliti žrtve druge zajednice, kako priznati krivicu u vlastitoj zajednici", navodi se u pismu biskupa partijarhu SPC Irineju.

Na kraju pisma se ocenjuje da je rad u Mešovitoj komisiji HBK i SPC o Alojziju Stepincu pokazao "koliko je važno razgovarati na dostojanstven način kao braća i o najtežim istorijskim neslaganjima oko kojih se ne uspevamo složiti, izbegavajući polemiku putem javnih medija koja ne priliči hrišćanima i pokazuje da zastupajući evandjelje nismo drugačiji od sinova ovoga sveta".

"Valja nam zajednički posvedočiti da su praštanje i pomirenje jedini put oslobodjenja od zarobljenosti prošlošću i dnevno-političkih interesa", navode biskupi.

Pismo je upućeno patrijarhu Irineju 18. novembra prošle godine, a HBK je u saopštenju objasnila da se sada odlučila na objavu sadržaja pisma da bi se izbegla pogrešna tumačenja ili neistine budući da su se pojavile "spekulacija u pojedinim novinarskim krugovima".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve