HRVATSKI MEDIJI: Sledi zahlađenje odnosa sa Srbijom, ništa od Kolindine posete Beogradu

HRVATSKI MEDIJI: Sledi zahlađenje odnosa sa Srbijom, ništa od Kolindine posete Beogradu

(BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS)


Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović neće za sada posetiti Srbiju i sledi zahlađenje odnosa sa Srbijom posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku uporedio s Hitlerovom Nemačkom, preneo je danas hrvatski Jutarnji list pozivajući se na izvore bliske vlastima.

“Najpristojnijim diplomatskim rečnikom, sledi duboko zahladjenje odnosa sa Srbijom, na neodredjeno vreme, a to, recimo znači da nema govora o poseti predsednice Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji, iako postoji poziv predsednika Vučića”, izjavio je za Jutarnji list neimenovani hrvatski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, neko vreme ne treba očekivati ni sastanke visokih zvaničnika Hrvatske i Srbije.

Iako postoji nezadovoljstvo zbog Vučićeve izjave, politički krugovi u Hrvatskoj smatraju da je predsednik Srbije “postigao autogol tako radikalnim nastupom”, preneo je list.

“Uporediti članicu Europske unije s Trećim Rajhom je izjava koju ne može podržati nijedna ozbiljna država, a Vučić već dugo pokušava da pokaže da je Srbija faktor stabilnosti u regionu”, piše list i dodaje da je Vučić “sada ispao populista, čiji nastupi zaoštravaju situaciju, umesto da doprinose poboljšanju odnosa”.

Vučić je u subotu u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe tokom “Oluje”, rekao da je “Hitler hteo svet bez Jevreja”, a da je “Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba”.

Izjavu predsednika Srbije su osudile brojne stranke u Hrvatskoj, medju kojima vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i najveća opoziciona Socijaldemokratske partija Hrvatske (SDP), a premijer Andrej Plenković ocenio je da je Vučićevo poredjenje Hrvatske s nacističkom Nemačkom veliko preterivanje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar