Politika
07.08.2018. 13:25
R.E./Beta/Foto Nemanja Jovanović

HRVATSKO MINISTARSTVO SPOLJNJIH POSLOVA: Vučićevo upoređivanje Hrvatske sa nacizmom je zamena teza

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova ocenilo je danas da uporedjivanje Hrvatske s nacističkom Nemačkom predstavlja "zamenu teza jer je upravo režim Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dela hrvatskih i Srba BiH odgovoran za povratak enitčkog čišćenja u Evropi" posle Drugog svetskog rata.

Izjave o Hrvatskoj izrečene povodom godišnjice operacije Oluja su "zlonamerne i potpuno neutemeljene", navodi se u saopštenju u kojem se odbacuje izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "Hitler hteo svet bez Jevreja", a da je Hrvatska i njena politika "htela Hrvatsku bez Srba", prenela je agencija Hina.

"Kad se već govori o uporedjivanju s nacističkim režimom, radi se o zameni teza budući da je upravo režim srpskog predsednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao da uspostavi takozvanu veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cele BiH, Crne Gore i Kosova", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo je dodalo da se u "ostvarenju srpskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birala sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid".

"Teza da su 'Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju', izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Srbija još treba da predje u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susede", dodaje se u tekstu.

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju na "odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup utemeljen na činjenicama".

To je "jedini pravi put izgradnje dobrosusedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku saradnje", dodaje se u saopštenju ii napominje da "nespremnošću nekih da se suoče s prošlošću samo odlaže istinsko pomirenje".

Vučić je u subotu u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe tokom "Oluje", rekao da je "Hitler hteo svet bez Jevreja", a da je "Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba".

On je dodao i da su 4. avgusta, istog datuma kada je 1995. počela "Oluja", nacisti 1944. provalili u skrovište jevrejske devojčice Ane Frank, koja je kasnije stradala u logoru i ocenio da to nije slučajnost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve