INTERPOL SKINUO VOĐE OVK SA POTERNICA: Zvanično im otvoreni međunarodni granični prelazi, MUP se žalio

INTERPOL SKINUO VOĐE OVK SA POTERNICA: Zvanično im otvoreni međunarodni granični prelazi, MUP se žalio

Foto: YouTube screenshot


Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uložilo je žalbu Izvršnom komitetu Interpola, nakon što je ta organizacija skinula s crvenih poternica komandate terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, koje Srbija tereti za ratne zločine, pišu “Novosti”.

U koordinaciji sa drugim institucijama, odmah po saznanju da je iz sistema Interpola izbrisano više poternica za ratne zločine uložili smo žalbu zbog ovog čina – rekli su u MUP-u za “Novosti”.

U srpskoj žalbi, piše list, precizno su navedene sve povrede materijalnog prava i pravila koje definišu rad Interpola, a priloženi su i dokazi da je donosilac odluke o brisanju poternica pogrešno utvrdio činjenično stanje i na taj način doneo nezakonitu odluku.

– To je presedan u radu ove organizacije. Očekujemo da Izvršni komitet na prvom narednom zasedanju, u narednih nekoliko dana, prihvati našu žalbu i da odluka pojedinaca iz pravne službe Interpola bude hitno promenjena tako što će sve obrisane poternice biti vraćene u sistem Interpola – tvrde u MUP-u.

“Novosti” navode da su komandanti bivše OVK skinuti s crvenih poternica Interpola mimo nadležne komisije te organizacije.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj u utorak je rekao da je dobio potvrdu Interpola da je ova organizacija ukinula poternice za bivšim članovima OVK, koje Srbija tereti za ratne zločine.

Lista je uključivala kosovske političke lidere i ličnosti koji su tokom sukoba 1998-99. na Kosovu bili visoki komandanti OVK, preneo je Gazeta Ekspres.

“Novosti” preciziraju da će međunarodni granični prelazi ubuduće i zvanično biti otvoreni Ramušu Haradinaju, ali i njegovim bliskim saborcima iz teorističkih dana – Hašimu Tačiju, Azemu Sulji, Šukri Buji, Lirimu Jakupiju,…

Sefaj je tvrdio i da ima uveravanja generalnog sekretara Interpola Jirgena Stoka da Kosovo ne mora ponovo da aplicira za članstvo u Interpolu, već da je dovoljno samo da ga članice Interpola uvrste u agendu svojih redovnih sastanaka.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar