Politika
04.03.2019. 18:35
R.E./Happy tv

IVICA DAČIĆ: "Ne znam kakve komplekse imaju Hrvati u odnosu na Srbe!"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U današnjoj emisiji „Dobro jutro Srbijo“ sa voditeljima Katarinom Koršom i Vanjom Bulićem bio je Ivica Dačić, ministar spoljinih poslova i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije.

I danas smo razgovarali na najaktuelnije teme koje brinu ili interesuju naše građane.

Na samom početku razgovora sa našim gostom pričali smo na temu nedavnog bala koji je oraganizovan u Beču i na koji ga je pozvao austrijski vicekancelar Hanc Kristijan Štrahe sa kojim nije bio u najboljim odnosima zbog izjava koje je dao ali su iskoristili priliku da poprave svoj odnos ovom prilikom.

Potom, smo se usredsredili na uvek bitnu i aktuelnu temu Kosova i kako se ona kotira kod drugih zemalja:

- Mi smo pitanje Kosova ponovo izvukla sa mesta ispod stola na sto. Kad god bismo povukli to pitanje, odgovor bi bio: “Ma pustuite, to je gotovo.“ Trinaest zemalja je povuklo priznanje i sad su skočili svi redom, izgubili su u UNESCO-u i u Interpolu i sad vrše pritiske na mene i Vučića da prestanemo da se borimo, to što mi radimo navodno ruši dijalog. Za vreme Briselskog dijaloga, dvadeset i šest zemalja je priznalo Kosovo a kada neka povuče onda to ruši dijalog. Za to vreme dok se oni žale na nas Pacoli radi svoj posao i pri tom objavi na društvenim mrežama. – rekao je gospodin Dačić i dodao:

https://youtu.be/Suz_chzKepI

- Bio je skup organizacije islamske država i tu ima 57 članica. Kod nas je članica Albanija i oni su usvojili neku deklaraciju koju svake godine usvajaju da bi ostale zemlje priznale Kosovo. U toj deklaraciji 116 zemalja je priznalo Kosovo a u međuvremenu je 36 je povuklo. Dakle to sve je laž. Evo ja obećavam da nećemo prestati da radimo na tome da što više zemalja povuče priznanje Kosova.

Edi Rama, premijer Albanije je davao izjave o tome koliko je novca uloženo kako bi se Kosovo priznalo kao nezavisno, pa smo pitali ministra kako na to kometariše:

- Izabran je Eliot Engel je izabran za predsednika američkog spoljnopolitičkog komiteta. Oni nisu ništa prekršili zakon, oni koriste zakonske odredbe. Taj Engel je milione dobio kako sam čuo. I sad će on kao da vodi objektivnu spoljnu politiku. To ne može da se kaže da je to novo, to je bilo i pre, za vreme još Miloševića. Mi verujemo da će istina kad-tad da pobedi ali to je u savremenom svetu utopija, nemoguće je. U Americi se zna kako će sve da funkcioniše, moraš da nađeš nekoga ko će da radi za tebe, to je sve legalno. Plaćalo se sto hiljada dolara to za vreme Tadića samo nije bilo nikakavog efekta, ako je cilj da promovišeš sebe to je glupo. Ali ja pričam da ciljamo na vrh američke administracije jer mi u Stejt department ne možemo da prodremo i to se neće promeniti ali možemo da prodremo u Trampovu administraciju i taj rang njegovih zamenika i pomoćnika. Sad se svi plaše da će to biti predmet unutrašnjih polemika. Oni su objavili da će ne znam koliko miiona da potroše za Interpol, šta tu ima da se potoši? Zato oni kalkulišu da će da plate druge.

Voditeljka Korša je potom upitala ministra i kako komentariše to što je Haradinaj poslao vojsku na sever Kosova, mada je politika Srbije do sad bila da nema reakcije na provokacije.

- Možemo da čekamo da će to sve neko da shvati ali mi moramo da se pripremamo i da spremamo i drugu varijanutu , neće zapadne zemlje toliko ići u negiranje tih političara jer onda negiraju sami sebe. Ako je ta zemlja nastala uz toliku pomoć mešanje zapadnih političara i mi sada očekujemo da će svi reći da su pogrešili zavaravamo se, to je neozbiljno. Ali može da se dovede do situacije da nivo odnosa sa drugim zemljama dovedemo u situaciju da im je nezgodno, da im je neprijatno.- rekao je gospodin Dačić a potom izneo i kako Albanija gleda na celu stvar, odnosno kakvu korist ona izvači iz cele situacije a o čemu je delom govorio i na forumu u Delfima:

- Mi hoćemo kompromis ali ako oni neće ili misle da je kompromis da ih mi priznamo tu nema nikakave priče. Tačijeve izjave na prvi pogled blaže od Haradinajevih. Ali on govori o korekciji granica i da oni uzmu Medveđu, Bujanovac i Preševo i to je kao neki kompromis. Ako neko stvarno misli da će Albanija i Kosovo nekada biti dve države tu nema političke ozbiljnosti. Postoji opasnost za Grčku takođe jer zamišljena Velika Alabnija obuhvata i deo Grčke, Makednije, Crne Gore takođe.

Pitali smo ministra i kako gleda na komentare iz Prištine da Beograd sprečava registraciju Trepče na šta je on odgovorio da Srbija plaća velike dugove, da oni ne plaćaju a opet žele da se posmatra Trepča kao da je njihova.

- Sedamsto pedeset miliona smo mi otplatili a treba još dvesta ali to nisu imaginarne pare već za konkretetna preduzeća.

Za kraj osvrnuli smo se na aktuelna dešavanja u Hrvatskoj koja su se desila kada je na maskenbalu odigrana scena bacanja vaterpolista u vodu kao i paljenje lutke sa likom Milorada Pupovca, predsednika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

- Oni izvode takve scene a posle su moje izjave zapaljive. Ja ne znam kakve komplekse imaju Hrvati u odnosu na Srbe. Mislim da je to tragično. Svi u svetu ratuju ali između ratova ljudi pokušavaju da se izmire i izravnjaju odnose na obnostrano zadovoljstvo a mi i dalje vučemo neprijateljstva iz prošlog rata .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve