Politika
13.03.2019. 13:26
R.E./Pink.rs

IVICA DAČIĆ: Priština je ubila dijalog, može im na pamet pasti vojna opcija. Ako krenu nećemo dozvoliti napad sa Srbe

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Priština svojim delovanjem ubila dijalog i izrazio bojazan da bi prištinskim vlastima moglo da padne na pamet da pokušaju vojno da osvoje sever Kosova i Metohije.

- Svih ovih godina se govorilo da je postojala šansa da se postigne kompromis, kako ovaj konflikt ne bi ostao, da ne kažem zamrzut, već da ne bi trajao toliko da bude smetnja daljem razvoju Srbije i za neke planove koje Srbija ima. Sve se meri prema tome – naveo je Dačić i dodao da je svima bio interes da se postigne kompromis.

On je ukazao da se na svakodnevnom donosi more odluka u raznim međunarodnim organizacijama, pa se gleda da li je Kosovo prisutno, kako je obeleženo…i to utiče ne samo na Srbiju već na sve zemlje koje su involvirane u taj proces.

Dačić je rekao da su ovakvi potezi Prištine doveli do toga da je potpuno zaustavila dijalog, on se ne vodi i on će biti nastavljen kada budu ukinute takse.

- To već dovodi u pitanje i ta strateška opredeljena. Niko ne kaže da postoje rokovi, niko ne tera da bude sutra, ali tu su bila i neka očekivanja vezana za evropske izbore. Već se polako pripremaju i američki izbori što nas dovodi u opasnost da se na vlast vrate one snage koje su apsolutno protiv dijaloga i zalažu se samo za priznanje nezavisnosti – rekao je Dačić.

Kako je dodao, bez obzira na sve ove mere lebdi kao Damoklov mač to da Kosovo u ovoj jednoj eri pomućenog političkog razuma može da padne na pamet da pokušaju da vojno osvoje one delove Kosova nad kojima nemaju kontrolu, a to je severno Kosovo.

- To nas uvodi u jedan vrtlog sa potpuno neizvesnim karajem. Zato je to tako velika opasnost i mi smo svima redom govorili da su ovakvi potez Prištine dokaz da oni ne žele dijalog, već da žele da dobije ne samo celo Kosova kao nezavisnu državu, već i da pripoje nekoliko opština jugu Srbije. Sa velikim oduševljenjem slave i pobedu u Tuzima, što znači da se u praksi ostvaruje koncept te takozvane Velike Albanije - rekao je Dačić.

Ministar je dodao da postoje sada velike sumnje ko i zašto sve to gura, podsetivši da je 13 zemalja povuklo proiznanje nezavisnosti Kosova.

Dačić je istakao da je Srbija strpljivo radila na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. Dodao je da je 13 zemalja povuklo prizanje nazavisnosti Kosova, dok oni za godinu dana nisu imali ni jedno priznanje nezavisnosti.

- Mislim da Nemačka, a pre svega Velika Britanija hrabre Ramuša Hradinaja da ne ukine takse, to rade jer ima se ne sviđa taj predlog, predlog za kompromis, a i to što nisu na čelu tog procesa – naveo je Dačić i dodao da oni predlažu rešenja koja se kreću od toga da treba da priznamo Kosovo u postojećim granicama i da se može rezgovarati o nekoj vrsti široke autonomije za sever Kosova u okvriu Kosova.

Šef srpske diplomatije je ukazao da su amerikanci imali veoma neprijatne razgovore sa prištinskim albancima.

On je ocenio da nikada nije izašao ni jedan dokument koji je bio više protiv dijaloga i kompromisa kao što je platforma.

- Ovim poništavaju sam Briselski sporazum i vraćaju se na perod pre toga. Međutim, ta platforma za nas nema nikakav značaj, niti ćemo išta iz te platforme prihvatiti i realizovati, ali to je pokazatelj koliko su protiv kompromisnog rešenja. Međunarodna zajednica pred tim zatvara oči – dodao je Dačić.

On je dodao da se ukidanje taksi podrazumeva, a da je glavni problem kada će se formirati Zajednica srpskih opština.

- Govorimo o veštačkom problemu, koji je nametnut i sa zahtevoim za foriranje ZSO ne možemo da stignemo na red. To je bio pokušaj da se stvori neka nova politička realnost na Kosovu i da fokus bude na tome – istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, pozicija Srbije se mnogo promenila i naša zemlja je pokazala da je ozbiljan i konstruktivan partner budući da je ispunila sve što je dogovoreno.

- Mi smo ti koji su konstruktivni, nismo čak ni uveli neke recipročne mere u odnosu na ono što je uradila Priština. Mi želimo da izbegnemo situaciju da neko ima materijala da kaže da smo isti kao Priština. Mi želimo dogovor kojim će biti rešena sva pitanja. Želimo da se jasno fokusira i kaže: „Priština je krivac što nema dogovora“ i to je ono što najviše boli SAD. Oni su jasno rekli da ne mogu da dozvole da Priština bude krivac jer su puno učinili za njih i oni moraju da ih poslušaju – naglasio je Dačić.

- Na najbolji mogući način smo se borili za nacionalne interese i nikome ne pada na pamet da tu sada nešto kapituliramo ili da uradimo nešto što bi štetilo državnim interesima, ali mislimo da to pitanje mora da se reši. Ako do 2025. godine ne nađemo neki dogovor, teško ćemo postati članica EU – primertio je Dačić.

Osvrnuvši se na akciju Prištine "Čelični prsten", ministar spoljnih poslova je poručio da moramo biti svesni šta se sve može desiti i podvukao da Srbija neće dozvoliti napad na Srbe na severu Kosova.

- Za Srbiju je važno da bude jedinstvena i samo tako će odbiti sve moguže pomisli na to neko fizički napadne Srbiju. Srbija neće dozvoliti napade na Srbe na Kosovu, posebno na severu jer im je opasesija da ovladaju tim delom - istakao je Dačić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
14°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve