IVICA DAČIĆ: Ruski centar u Nišu neće biti tema Atlanskog saveta

IVICA DAČIĆ: Ruski centar u Nišu neće biti tema Atlanskog saveta


Od ministra nije dobijeno pojašnjenje zašto to misli s obzirom na to da je ovo pitanje jedno od ključnih u odnosima dve zemlje

Davanje diplomatskog statusa Rusko-srpskom centru u Nišu neće biti tema razgovora na sednici Atlantskog saveta Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, uoči odlaska u Vašington, gde se danas održava konferencija Atlantskog saveta SAD na kojoj će biti reči o Zapadnom Balkanu.

Međutim, od ministra nije dobijeno pojašnjenje zašto to misli s obzirom na to da je ovo pitanje jedno od ključnih u odnosima dve zemlje.

Na pitanje lista Danas kako vidi plan iz izveštaja Atlantskog saveta da se omogući “istorijsko pomirenje” sa Srbijom, kao i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji, on odgovara da je “Amerika uvek imala uticaj na region”, ali, kako dodaje, “nažalost ne tako pozitivan”.

ATLANTSKI SAVET SAD PREDLOŽIO NOVU STRATEGIJU ZA BALKAN: Jače vojno prisustvo na jugoistoku i istorijsko pomirenje sa Srbijom

– Što se tiče formata dijaloga, teško će se menjati – rekao je kratko Dačić za naš list, aludirajući na želju Prištine da u pregovorima u Briselu bude uključena i Amerika.

Uoči današnje konferencije na kojoj će biti objavljen izveštaj pod nazivom “Balkan napred – nova američka strategija za region” Glas Amerike je objavio delove izveštaja u kojem se između ostalog predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, zalaganje za “istorijsko pomirenje” sa Srbijom, kao i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je neophodna aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu, jer, kako je upozorio, ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu. Prema njegovim rečima, izveštaj treba da pošalje poruku da je sada pravo vreme za obnovljeni američki angažman u regionu i da postoji strategija kako SAD mogu da se pridruže EU i pomognu da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati deo Evrope i transatlantske zajednice.

Na konstataciju da Srbija balansira između EU i Rusije, kao i da ju je nedavno zvaničnik Stejt departmenta savetovao Beograd da ne sedi na dve stolice, Vilson kaže: “Postoji velika šansa za Srbiju, pod Vučićevim liderstvom i SAD pod ovom administracijom da pokušaju da dovedu do istorijskog pomirenja između dve zemlje kojim se prepoznaje da ima mnogo više oblasti u kojima možemo da sarađujemo i da, što je očigledno u anketama i iz drugih izvora, biračko telo u Srbiji razume da je budućnost u Evropi”.

Pod trenutnim liderstvom u Beogradu, postoji šansa da pomognemo da se privedu kraju razgovori sa Prištinom, da se unese određen osećaj sigurnosti u taj odnos, ali i osećaj neminovnosti u pogledu budućnosti Srbije, rekao je Vilson. Prema njegovoj oceni, “to su teške odluke za predsednika Vučića i Vladu Srbije, ali su jasno pokazali zainteresovanost i volju”.

On je naveo i da sve to ne znači “da nema istorijskih, kulturnih i emotivnih veza sa Rusijom i pravoslavnom crkvom”. “To je uobičajno, to je tradicija koja se poštuje u Bugarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, članicama NATO-a. Ali tu postoji razlika. Mogu da se poštuju te kulturne veze, ali i da postoji apsolutna posvećenost vrednostima transatlantske zajednice, evropskoj perspektivi, otvorenoj ekonomiji i otvorenom demokratskom političkom društvu. I to je put kojim vidimo da se Srbija neminovno kreće”, naveo je Vilson.

Konferencija u Vašingtonu će okupiti ministre spoljnih poslova regiona, visoke zvaničnike Stejt departmenta, članove Kongresa i eksperte.

Sastanci sa zvaničnicima

Ivica Dačić imaće danas (sreda) sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom, a istog dana će u Beloj kući učestvovati na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova regiona sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD-a Herbertom Rejmondom Mekmasterom, saopšteno je iz MSP.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar