Politika
19.06.2018. 10:25
R.E./B92/Foto: Beta/ Miloš Miškov

IVICA DAČIĆ: Srbija zna za postojanje tajnog spiska Prištine i koje zemlje će biti izložene pritisku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dačić za TV Prva potvrdio da Srbija zna za tajni dokument Prištine - spisak zemalja koje treba pritiskati da promene stavove o nezavisnosti Kosova.

Takođe, na te države Priština planira da izvrši pritisak kako bi dobila članstvo u pojedinim međunarodnim organizacijama, a postoji i lista zemalja zaduženih da sprovode taj pritisak.

Tanjug prenosi da je "Srpski telegraf" objavio da su zemlje koje treba da vrše pritisak birane po uticaju i bliskosti sa onima koje treba "disciplinovati". Navodi se da su se na spisku onih koji rade za Prištinu našli Austrija, SAD, Nemačka, Italija, Francuska, Velika Britanija i druge, a s druge strane, na meti su Jermenija, Alžir, Bolivija, Egipat, Jamajka, Meksiko, Nepal, Slovačka, Tunis, Zambija i druge zemlje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je jutros za TV Prva da Srbija zna za te planove Prištine odavno i da je reč o spisku koji se sad samo pojavio u javnosti. On kaže da Priština, osim tog tzv. tajnog spiska, preduzima čitav niz aktivnosti koje obavljaju zajedno sa pojedinim zapadnim zemljama.

"Tamo prave sastanke za afirmacija njihove nezavisnosti, zna se ko je zadužen za koju zemlju, s kim se razgovara", kazao je Dačić.

Komentarišući navode medija da je Priština platila lobističkim kućama da lobiraju za nezavisnost Kosova, ministar spoljnih poslova kaže da ni to nije tajna i da se radi o dve lobističke kuće, jednoj iz Francuske, a drugoj iz SAD.

A na pitanje šta je odgovor Srbije na takve aktivnosti Kosova, on kaže da je "naš odgovor vidljiv jer je sve više zemalja koje povlače priznanje nezavisnosti Kosova jer je to "tvrđava na lažnim osnovama, čardak ni na nebu ni na zemlji". Većina tih zemalja je pod konstantnim pritiskom i nepristojnim ponudama, kaže Dačić.

Upitan da li će i Srbija angažovati neku lobističku kuću da se zalaže za naše interese, Dačić kaže da je Srbija imala, za vreme njegovih prethodnika, odnosno Vuka Jeremića, lobistuičku kuću Podesto koju je angažovala, ali se ta saradnja nije dobro završila jer je ta kuća u isto vreme lobirala i za Albance.

"Za sada nemamo ni jednu lobističku kuću koju smo angažovali, ali jamislim da bi trebalo da je imamo i da bi to trebalo da se uradi jer to rade sve zemlje u svetu", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, cena tih lobističkih kuća zavisi od toga ko se angažuje, kao i od toga kod koga se lobira, odnosno cena usliga pravih lobističkih kuća kreće se od 600.000 do dva miliona dolara godišnje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve