IVICA DAČIĆ: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje, a Zelena transfezala je opasnost po region

IVICA DAČIĆ: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje, a Zelena transfezala je opasnost po region

Foto: Beta/Miloš Miškov


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovski predsednik Hašim Tači želi da utvrdi granice jer one “ne postoje”.

“Ne priča Tači o granicama u smislu kompromisa, nego o utvrđivanju granica jer one ne postoje. Prvo da vidimo postoji li granica Kosova i Albanije”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa svojim liberijskim kolegom.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dačić je rekao da je povlačenje liberijskog priznanja Kosova “skromni doprinos nastavku dijaloga” i ta dreba videti “je li sve tako rešeno kako oni (kosovski Albanci) misle”.

“Ja sam potpisao Briselski sporazum. O čemu da pričamo kad nisu realizovali? Šta još da potpišemo, pa da čekamo pet godina?”, izjavio je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, stanje u svetu nije kao pre 20 godina, “kako neki zamišljaju situaciju i vreme”.

Komentarišući takozvanu “Zelenu (muslimansku) transverzalu”, Dačić je rekao da je reč o “fantaziji opasnoj po region” i da je sever Kosova prepreka tome.

Prema njegovim rečima, “to postoji više vekova i nije ništa novo” i da su i Austro-Ugarska i Turska radile u tom smeru.

“Ne brinu mene Albanci i velikoalbanske teorije, već njihovi saveznici, odnosno mentori, koji se prave da to ne čuju i ne znaju, a kada zakuca to na njihova vrata, ta vrsta ekstremizma, širenje terorizma, tek onda ispadne da su i oni zabrinuti”, rekao je Dačić. ; Kako je rekao, priča o “Zelenoj transverzali” je pitanje islamskog ekstremizma.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar