Politika
20.06.2018. 15:38
R.E./Beta/Foto: Miloš Miškov

IVICA DAČIĆ: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje, a Zelena transfezala je opasnost po region

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovski predsednik Hašim Tači želi da utvrdi granice jer one "ne postoje".

"Ne priča Tači o granicama u smislu kompromisa, nego o utvrđivanju granica jer one ne postoje. Prvo da vidimo postoji li granica Kosova i Albanije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa svojim liberijskim kolegom.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dačić je rekao da je povlačenje liberijskog priznanja Kosova "skromni doprinos nastavku dijaloga" i ta dreba videti "je li sve tako rešeno kako oni (kosovski Albanci) misle".

"Ja sam potpisao Briselski sporazum. O čemu da pričamo kad nisu realizovali? Šta još da potpišemo, pa da čekamo pet godina?", izjavio je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, stanje u svetu nije kao pre 20 godina, "kako neki zamišljaju situaciju i vreme".

Komentarišući takozvanu "Zelenu (muslimansku) transverzalu", Dačić je rekao da je reč o "fantaziji opasnoj po region" i da je sever Kosova prepreka tome.

Prema njegovim rečima, "to postoji više vekova i nije ništa novo" i da su i Austro-Ugarska i Turska radile u tom smeru.

"Ne brinu mene Albanci i velikoalbanske teorije, već njihovi saveznici, odnosno mentori, koji se prave da to ne čuju i ne znaju, a kada zakuca to na njihova vrata, ta vrsta ekstremizma, širenje terorizma, tek onda ispadne da su i oni zabrinuti", rekao je Dačić. ; Kako je rekao, priča o "Zelenoj transverzali" je pitanje islamskog ekstremizma.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve