Politika
18.02.2018. 17:20
Natalija Ginić

Izlet u Zagreb

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Koliko god se to nekome ne sviđalo, dvodnevni izlet Aleksandra Vučića u Hrvatsku najsažetije se može opisati poznatom Cezarovom rečenicom nakon što je trijumfalno pokorio Galiju: „Veni, vidi, vici!" Ovim rečima je posetu srpskog predsednika Zagrebu okarakterisao komentator uticajnog hrvatskog portala Index.hr. Nije česta prilika da hrvatski mediji otvoreno priznaju nekom državniku, a naročito omraženom četniku iz neprijateljske Srbije, da je njihove političare bacio u drugi plan. Iako pre početka ova poseta nije naročito obećavala, ubrzo se pretvorila u najznačajniji medijski događaj u regionu, gde su se kao ključne figure pozicionirali predsednici Srbije i Hrvatske. Svi ostali bili su puki statisti.

Hrvatski javni servis napisao je da će nakon sastanka Vučića i Kolinde Grabar Kitarović odnosi ići u smeru „otopljavanja". HRT je izrazio očekivanje da će njih dvoje poentirati kombinacijom jakih „političkih poruka" u trenutku osetljivih previranja dve zemlje, pojačanih inaćenjem Andreja Plenkovića i disonantnim tonovima u samoj hrvatskoj vlasti. Oprostili su Vučiću i što nije bio u „izvinite" modu, koji je već isprobao jedan njegov prethodnik, a ponajviše su bili zgroženi „huškačkim" pitanjima srpskih novinara. Nisu mu čak zamerili što nije došao da priča o reparaciji ili ratnoj odšteti, dobro uvežbanoj hrvatskoj pesmi.

GLOSA: Hrvatski čelnici i PR-ovi su potcenili Vučićev talenat da svaku situaciju, pogotovo potencijalno neugodnu, okrene u svoju korist (Slobodna Dalmacija)

I opozicioni portal Index.hr istakao je da je Vučić došao da ublaži napetosti. Zabeležili su i da je stigao pod jakim merama bezbednosti, da ga čuvaju snajperisti i policija u civilu, te da je predsednik Srbije ispred rezidencije hrvatske koleginice na Pantovčaku dočekan pesmom „Mi smo garda hrvatska". Ipak, prvog dana posete na ovom portalu dominirao je tekst o tome kako su Kolinda i Vučić očitali lekciju hrvatskoj desnici.

- Taj karikaturalni protest, koji je doživeo debakl i na kojem je kao vrhunac crne komedije figuriralo pozivanje na „dostojanstvo", „decentnost" i „hrvatsku civilizovanost", još jednom je podsetio da hrvatska desnica i ključna veteranska udruženja najviše vole budžetske kune, a HDZ im je obilato platio najnoviju tranšu Zakonom o braniteljima. Ta šaka iskreno suludih nacionalista i filoustaša koja se okupila na Trgu bana Jelačića ipak je mnogo manje ljigava od svih onih koji su ovih dana „postavljali pločice" pa nisu stigli na protest protiv Vučića. Šatorašima ni traga! Josipu Klemu ne da žena, Đuro Glogoški ne bi ništa komentarisao, Ante Deur se kao savetnik predsednika za branitelje ne bi hteo petljati u svoj posao jer je zauzet dizajnom interijera (ah, nije li divno imati takav posao da možeš da provodiš dane postavljajući pločice?), Tomo Medved ima ministarsku platu itd. Nije primećen ni Bujanec, a od protesta je apstinirala i većina ostalih perjanica hrvatske nacionalističke desnice, koja je danima huškala na taj potez.

Spomenute proteste je sam Vučić okarakterisao kao „nebitne", u stilu „pala muva na medveda", dok ih je Kolinda nazvala beznačajnim i marginalnim:

- Kad ono ništa! Sakupilo se par stotina protestanata proseka godina između 50 i 60, malo su suznih očiju slušali himnu, malo su vikali „izdaja", ali i pratili idiotske govore na Trgu bana Jelačića, malo mahali zastavama sa ustaškim pozdravom ZDS, malo se šetali do Kamenitih vrata (jer im evropejska HDZ-ova vlast ne da da protestuju na Markovu trgu) i onda se razišli. Od okupljanja naroda ispao je loš nacionalistički skeč, čiji su vrhunci bili trkeljanje Božidara Alića o „srpskoj zastavi" na hotelu „Dubrovnik" (iako je reč o staroj dubrovačkoj zastavi koja se nalazi na državnom grbu!) i recitacija provincijskog poete koji se zove, nije šala, Ante Nadomir Tadić Šutra. Njegova interpretacija vlastite pesme „Hrvatica" svakom iskrenom ljubitelju treša morala je izmamiti suzu radosnicu u oku. Zabeleženo je da se na protest doteturao i predsednik HVIDRA i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, ali se nije pretrgao od davanja izjava, nego je brzo nestao u nepoznatom pravcu. Nije im niko poslao pečenje da se goste jagnjetinom (gde je sad Anica Kovač?), pa su se razišli pre ručka.
GLOSA: Aleksandar Vučić je mnogo sposobniji igrač na međunarodnoj političkoj sceni i u politici uopšte nego bivše diplomate koje su nam trenutno predsednica i premijer. Hrvatska je zahvaljujući njima, iako u realno moćnijoj poziciji, ispala perolaka kategorija, nasuprot Srbiji kao teškašu (Index.hr)

Vučić je dočekan kao Tramp, pisao je i „Jutarnji list", konstatujući da je srpskog predsednika pratio čak i policijski helikopter i da je ceo Zagreb bio blokiran. U prvi plan su stavili njegovo obraćanje počasnoj gardi hrvatske vojske: „Pozdrav vojnicima!" Relaksirajuće je pisao i „Večernji list" podvlačeći da su se Kitarovićeva i Vučić pošteno zadržali na sastanku, duže od planiranog. Taj portal je izveštavao i sa protesta u centru Zagreba, prenoseći skandiranje „izdaja, izdaja" okupljenih demonstranata. Ponudili su i jelovnik čitaocima za svečanu večeru u Pantovčaku, sa sve „šunkom, kulenom, pilećom džigericom i šampinjonima na žaru". „Večernji list" se nije bavio samo stomacima već i atmosferom, opisujući je kao opuštenu. Sa istim apetitom izveštavala je i „Slobodna Dalmacija", koja je otišla korak dalje nazvavši Vučića „majstorom političkog PR-a".

- Hrvatski čelnici i PR-ovi su potcenili Vučićev talenat da svaku situaciju, pogotovo potencijalno neugodnu, okrene u svoju korist. Jer nazovimo stvari pravim imenom, čovek jako dobro zna šta je politički marketing i kako se izbegava defanzivna pozicija - primetili su u tekstu.

Sličan stav dele i komentatori na Index.hr, koji su se osvrnuli na činjenicu da je istovremeno s posetom Zagrebu, na uticajnom portalu „Politico" osvanuo Vučićev autorski tekst. - Usred njegove posete Hrvatskoj objavljen je i Vučićev gostujući komentar na uticajnom portalu „Politico", u kojem se predstavio kao vizionarski lider regiona koji priznaje neodređene greške iz mladosti, a nudi Evropskoj uniji omiljenu zonu slobodne trgovine kao rešenje najvećih problema, što sigurno nije bilo slučajno. Komentar je morao biti napisan i dogovoren pre Vučićevog dolaska u Hrvatsku, kao što je unapred dogovoren i dan objave teksta. Zaista maestralno izvedena propagandno-diplomatska akcija, kakva je za hrvatski državni vrh naučna fantastika.

Drugi dan posete mediji su produbili analizu Vučićeve strategije i volšebno zaključili da je donetom dokumentacijom o nestalim Srbima, a ne Hrvatima, kako su prvobitno pisali novinari, porazio Kolindu „do kolena". Taj stav imao je portal „Dnevno".
- Pogrešili su svi oni koji su se veselili misleći da je reč o podacima o pobijenim Hrvatima, koji se i dan-danas vode kao nestali. Srbija je uoči Vučićevog dolaska brižljivo arhivirala informacije o Srbima, nestalim mahom tokom vojno-policijske akcije „Oluja" - ocenio je „Dnevno", dodajući da to pokazuje smelost srpskog predsednika i da je on „uistinu vešt političar koji je matirao koleginicu".
Dosta kritičniji u izveštavanju bio je portal „Direktno", glasilo Plenkijeve Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji je osuo paljbu na Kolindu jer joj politiku određuju „marginalci".

A onda, dok se još strasti nisu stišale, a večerinka s Pantovčaka nije ohladila, mediji naših suseda su obrnuli ploču. „Večernji list" je nakon završene posete napisao tekst „Šta je Vučić trebalo da donese iz Beograda". Druga njihova naslovnica je glasila „Poseta koja je podelila Hrvatsku. Vučić je odbio da se izvini".

Ipak, opšti zaključak je da je poseta Aleksandra Vučića Zagrebu bila jasna i nedvosmislena demonstracija političke moći. Pardon, nadmoći. Rezultat svega je, piše kolumnista Index.hr Gordan Duhaček, da ne samo da se nije izvinio u Zagrebu već da je iz Zagreba otišao sa izvinjenjem.

- Nema sumnje da je dobro uspostaviti normalnije odnose između Hrvatske i Srbije te konačno početi sa rešavanjem predugo otvorenih problema, ali početak tog procesa je pokazao da je Aleksandar Vučić mnogo sposobniji igrač na međunarodnoj političkoj sceni i u politici uopšte nego bivše diplomate koje su nam trenutno predsednica i premijer. Hrvatska je zahvaljujući njima, iako u realno moćnijoj poziciji u odnosu na Srbiju, ispala perolaka kategorija nasuprot Srbiji kao teškašu.

Dapače, Vučić je iz Hrvatske otišao sa - isprikom! Ono što se glasno tražilo od njega i što je odbijao da učini uspeo je da dobije za sebe. Predsednica mu se tokom svečane večere na Pantovčaku izvinila zbog neugodnih protesta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve