Politika
05.07.2018. 10:35
R.E./Beta

IZRAELSKI PREMIJER PLJUNUO U LICE IRANSKOM PREDSEDNIKU: Iran je zemlja licimera i bombaša

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocenio je da predsednik Irana Hasan Rohani neće uspeti u nastojanju da izbegne posledice sankcija SAD tokom posete Evropi u cilju da spasi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Rohani je doputovao u utorak u Beč u nadi da podstakne ekonomsku saradnju nakon što su SAD najavile ponovo uvođenje sankcija, posle povlačenja Vašingtona iz istorijskog sporazuma, javljaju agencije.

On je došao u posetu nakon hapšenja iranskog diplomate uz još pet ljudi, zbog navodnog planiranog bombaškog napada u Parizu na pripadnike opozicione grupe, koji žive u izgnanstvu.

Netanjahu je sinoć optužio Iran za licemerje što traži evropsku podršku i pored toga što je diplomata osumnjičen za planiranje navodnog bombaškog napada.

"Ova nedelja je primer iranskog beskrajnog licemerja i drskog bezobrazluka. Ove nedelje se prdsednik Irana sastaje s liderima u Evropi u pokušaju da prevazidje režim sankcija predsednika Trampa, ja vam kažem da taj pokušaj neće uspeti,čak iako je Iran planirao napad na franscuskom tlu u Evropi", istakao je Netanjahu sinoć, dodavši da nije slučajnost što je napad sprečen, nagovestivši time da je Izrael u tome imao udela.

Premijer Izraela je u maju rekao da su izraelske bezbednosne i obaveštajne službe sprečile napade u preko 30 zemalja, kao i da je u januaru Izrael sprečio da oteti avioni ugroze evropske gradove.

U utorak kada je plan o napadu otkriven, Netanjahu je apelovao na evropske zemlje da otkažu planirane razgovore s Iranom o očuvanju nuklearnog sporazuma, prenose izraelski mediji. On je u sredu pozvao Evropu da ne finansira Iran.

"Prestante da finansirate teroristički režim koji finansira terorizam protiv vas na vašem tlu. Dosta sa politokom smirivanja i slabosti u odnosu na Iran", rekao je Netanjahu, najavši da će Izrael nastaviti da se brani.

Američki predsednik, Donald Tramp, u maju se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i pokrenut je postupak da se ponovo uvedu sankcije, što je Izrael pozdravio, a ostali potpisnici dokumenta, kao što su Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Rusija, ga i dalje podržavaju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve