JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Mi nismo “trojanski konj” ničijih interesa, imamo sopstvene

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Mi nismo “trojanski konj” ničijih interesa, imamo sopstvene


Srbija je spremna za otvaranje novih poglavlja, kaže ministarska za evorpske integracije Jadranka Joksimović, dodavši da očekuje da će do kraja juna biti otvoreno najmanje tri.

– Mi smo spremni za čitav set novih poglavlja, pet poglavlja, budžetskih i finansijskih standarda (33), ekonomske i monetarmne politike (17), statistike (18), finansijskih usluga (9) i ribarstva (13). Pripremamo i neke nove pozicije. Ne verujem da ćemo do kraja juna otvoriti svih pet, ali mislim da bi u odnosu na izveštaj EK o napretku koji smo imali, bilo više od dva sigurno. Očekujem najmanje tri poglavlja – rekla je ministarka za TV Hepi.

Komentarišući navode da je Srbija “trojanski konj” Rusije, i komentare francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi trebalo odložiti proces proširenja EU, Joksimović je naglasila da Srbija ima sopstvene interese.

– Mi nismo “trojanski konj” ničijih interesa. Percepcija Srbije u svetu je mnogo bolja sada nego ranije, i mi smo zemlja koja se poštuje jer je predstavljamo zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na najbolji način. Razgovori koje vodimo sa EU su na vrlo otvorenom i visokom političkom, a često i ljudski prijatnom nivou – rekla je ona.

Protiv “paketa”

Ministarka je navela i da je ona protivnik ideje o pregovorima sa EU “u paketu”.

– Ja sam protivnik “paketa”, i to svi znaju i u vladi Srbije i u EU, i osoba sam koja ne reaguje na pritiske. Pokazujemo fleksibilnost u odnosu na našše interese i potrebe pregovora. “Paket” nema nikakvog smisla jer morate da merite napredak svake države koja je u paketu. Neke zemlje su u različitim fazama tako da to nije realna slika. Srbija i Crna Gora su najvše napredovale – rekla je ona.

Istakla je i da su najteža poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, migracija, bezbednosti…

Kada je reč o pravnoobavezujućem sporazumu za Kosovo i Metohiju, ministarka je naglasila da on treba da bude definisan kroz pregovore i razgovore.

– Zamislite da ulazite u pregovore gde je sve unapred poznato. To ne može tako. Briselski sporazum mora da bude ispunjen sve do jedne tačke. Mi smo ispunili skoro sve što je traženo od nas, dok druga strana nije. Postoje i naši interesi koji moraju da se ispoštuju, pet godina nije formirana ZSO. Rekla sam da je i EU kriva jednim delom što to nije ispunjeno, jer stavljanjem potpisa EU morala je da bude jači garant sprovođnja tog sporazuma – kazala je ona.

Kako je naglasila, kada je Briselski sporazum dogovaran bile su jasne obaveze i jedne i druge strane.

Joksimović je istakla da je za Srbiju veoma važan predstojeći samit “Zapadni balkan i EU” u Sofiji.

– Govoriće se o povezivanju, o infrastrukturnim projektima koji će biti dobrim delom finansirani iz fondova EU. To je za nas izuzetno važno. Naš regionalni održivi razvoj zavisi od razvoja infrastrukture lokalnih i regionalnih putnih mreža. To je deo zajedničke evropske transportne mreže, i njima je to u interesu. Politika proširenja je politika EU. Mislim da je potrebno da iskoristimo sve najbolje što možemo da uradimo za našu zemlju, i mnogo je važno da se pojavimo tamo gde imamo šta da kažemo o Srbiji – kazala je Joksimović, i upitala “zaššto bi dozvolili da drugi govore o nama, a da nas nema da predstavimo svoj stav?”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar