JADRANKA JOKSIMOVIĆ O STRATEGIJI EU O PROŠIRENJU: Protiv sam integracija u ” paketu”

JADRANKA JOKSIMOVIĆ O STRATEGIJI EU O PROŠIRENJU: Protiv sam integracija u ” paketu”


Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija sprovodi ozbiljne reforme i da je najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropsku uniju, čija bi članica trebala da postane do 2025. godine.

Joksimović je za list Politika rekla da očekuje da će taj vremenski okvir biti zadržan u Strategiji za Zapadni Balkan koja bi trebalo da bude predstavljena 6. februara u Evropskom parlamentu.

Ona je rekla da principijalno nema ništa protiv napretka regiona ka EU, ali je dodala da smatra da napredak u pregovorima treba da bude u skladu s individualnim rezultatima koje kandidati postižu u reformama i ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

“Protiv sam takozvanog paketa za ceo region, jer smatram da bi koncept i vizija predsednika (Evropske komisije Žan-Kloda) Junkera na taj način bili razvodnjeni i relatizovani. Srbija sprovodi ozbiljne reformske procese, imamo stabilnu podršku evropskom putu i očekujem da EU prepozna Srbiju kao najozbiljnijeg kandidata”, rekla je Joksimović.

NOVA STRATEGIJA EU: Srbija i Crna Gora punopravne članice unije tek 2025

Ona je rekla da su tri poglavlja u proceduri za otvaranje – poglavlje 33 (finansijske i budžetske odredbe), poglavlje 9 (finansijske usluge) i 13 (ribarstvo), za koje očekuje da budu otvorena za vreme bugarskog predsedavanja EU.

Prema njenim rečima, poglavlje 18 ,koje se odnosi na statistiku, i 4, posvećeno slobodi kretanja kapitala, biće tehnički spremna za otvaranje.

NE PROPUSTITE:

INTERVJU, JADRANKA JOKSIMOVIĆ: EU treba da ima iste aršine za sve

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar