JOHANES HAN: Rešenje prepustiti Beogradu i Prištini

JOHANES HAN: Rešenje prepustiti Beogradu i Prištini


Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da Beogradu i Prištini treba prepustiti da nađu rešenje za normalizaciju odnosa, ali da postoje ograničenja u okviru kojeg je moguć dogovor.

Han je u intervjuu za Radio slobodna Evropa rekao da rešenje za odnose Srbije i Kosova ne sme da ide “na trošak drugih u regionu” i da je uslov koji nameće EU da “ima više stabilnosti u regionu”.

Na pitanje da li isključuje zamenu teritorija, čemu su se usprotivili mnogi u Evropskoj uniji, regionu, pa i na Kosovu i Srbiji, Han je rekao da “to treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju”.

“Sada vrlo jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan kutije”, rekao je Han.

On je naveo da je osnovni uslov da ima više stabilnosti u regionu i da svako pojedinačno rešenje bilateralnih sukoba mora doprineti ukupnoj stabilnosti i razvoju regiona jer je cilj da “cilj da svih šest zemalja postanu članice Unije”.

Upitan da li strahuje da bi rešenje u dijalogu Beograda i Prištine moglo imati negativne posledice na BiH, Makedoniju i druge zemlje, Han je rekao da je prerano o tome govoriti, pošto se i dalje pregovara.

“Neke ideje su se pojavile. Posmatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljnjim pregovorima radi boljeg usaglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obavezujući sporazum izmedju Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo videti konačne ideje. Ali mislim da su obe strane sada potpuno svesne medjunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rešenja moguća”, rekao je Han.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar