Politika
22.10.2018. 12:59
R.E./Beta

KADRI KASTRATI: BSK potrebno najmanje sedam godina da postane vojska

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši komandant Bezbednosne snage Kosova (BSK) Kadri Kastrati ocenio je da će BSK biti potrebno najmanje sedam godina da postane vojska.

U intervjuu za radio Slobodna Evropa Kastrati je rekao da Vojska Kosova neće imati teško naoružanje, ali će biti u stanju da ostvaruje zadatke koji su određeni zakonom.

On ocenjuje da je jedina razlika predloga zakona u odnosu na najavljenu transformaciju BSK u OSK, u imenu koje je ostalo isto, dok je misija ona koju imaju vojske.

Te promene su moguće jedino Ustavom ali s obzirom da se Srpska liste suprotstavlja izmenama Ustava to nije moguće, rekao je Kastrati.

On je dodao da je NATO video da vreme prolazi i ćutke poručio da je Kosovo nezavisna i suverena država i da treba da ide napred, ističući da je pitanje formiranje vojske unutrašnje pitanje Kosova.

"Nema nikakve opasnosti da NATO ponovo negativno razmotri pitanje mandata. Ja očekujem da Vojni savet NATO-a sesti i sagledati mandat KFOR-a. Međutim, treba imati u vidu da će Kosovo imati svoju vojsku u narednih sedam godina, jer BSK trebaju od minimum sedam do deset godina da stvori vojne kapacitete dovoljne da ostvaruje zadatke na osnovu misije koja je utvrdjena novim zakonom", kazao je Kastrati.

On takodje smatra da neće doći do sukoba ovlašćenja izmedju KFOR-a i Vojske Kosova, jer KFOR od početka i sada pomaže BSK u obezbedjivanju operacionih kapaciteta.

Kastrati je rekao da će Vojska Kosova biti naoružana oružjem za odbranu. Najveći kalibar koji je predvidjen za Vojsku Kosova su topovi do 105 mm, minobacači do 120 milimetara, vazdušna odbrana, helikopteri i svo naoružanje ispod ovog kalibra koje je potrebno da se ostvare zadaci koji proizilaze iz buduće misije Vojske Kosova.

Misija Vojske Kosova, prema njemu, bie očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, podrška centralnim i lokalnim vlastima, obezbedjivanje života i imovine gradjana Kosova kao i učešće u mirnodopskim operacijama NATO-a.

Kako je predvidjeno predlozima zakona koji su u načelu usvojeni u Skupštini Kosova Vojska Kosova će imati 8.000 pripadnika, od toga 5.000 u redovnom i 3.000 u rezervnom sastavu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve