KADRI VESELJI: Odlučni smo da osnujemo Vojsku Kosova

KADRI VESELJI:  Odlučni smo da osnujemo Vojsku Kosova

Foto: YouTube screenshot


Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je danas da je vlast u Prištini odlučna da osnuje vojsku Kosova, bez obzira na proteste koji dolaze iz Beograda i ocenio da pozivi predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima da ne učestvuju u toj vojsci “nisu ljudski. ni korektni”, preneo je danas zagrebački Večernji list.

“To ćemo uraditi zajedno s medjunarodnom zajednicom i u stalnom smo kontaktu sa SAD, kao i s  našim partnerima iz NATO, Nemačkom, Francuskom, Italijom, Hrvatskom, Velikom Britanijom… Zbog pritisaka iz Beograda, Srpska lista je bila uzdržana pri usvajanju zakona o kosovskoj vojsci i otvoreno su rekli da su protiv”, kazao je Veselji.

Po njegovom mišljenju, Kosovo je imalo dve opcije za osnivanje vojske: zakonom o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, i promenom Ustava što nije bilo moguće ostvariti zbog suprostavljanja Srpske liste .

“Zato smo se odlučili za transformaciju, za šta nam nije bila potrebna dvotrećinska podrška, kao ni podrška Srpske liste”, objasnio je Veselji.

On je u intervjuu kazao da Kosovo želi mir i dobrosusedske odnose, a ne rat.

“Ta transformacija ne znači da ćemo mi krenuti u rat ili voditi agresivnu politiku, kako to Vučić želi da prikaže. To potpuno razumeju naši gradjani srpske nacionalnosti koji su, uprkos pritiscima iz Beograda, ušli u redove vojske Kosova”, ocenio je Veselji.

Veselji je rekao da će zadatak Vojske Kosova biti isključivo borba protiv terorizma i globalnih pretnji ne samo Kosovu, već i ostalim zemljama regiona, uključujući Srbiju.

“To što se Vučić protivi i poziva Srbe da se ne uključuju u vojsku Kosova, nije ljudski, ni korektno. Mi smo nezavisna ;država i Srbi koji žive na Kosovu ravnopravni su gradjani Republike Kosovo”, kazao je Veselji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar