Politika
18.06.2018. 15:20
Beta

KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU: Izjave Hotija pretnja stabilnosti regiona

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas, povodom izjave zamenika predsednika Demokratske partije Kosova Redžepa Hotija da bi u slučaju podele Kosova, Kosovo uzelo bar Preševsku dolinu, da je svako javno iznošenje pretenzija prema tuđim teritorijama pretnja stabilnosti regiona i da se tom izjavom aktuelizuje stvaranje "Velike Albanije".

Kancelarija je ocenila da takve izjave neminovno utiču na pogoršanje međunacionalnih odnosa na Kosovu i Metohiji.

"Ratoborna retorika Redžepa Hotija počiva na lažnoj predstavi o sopstvenoj snazi, kao i na strahu zbog činjenice da se širom sveta sve više uviđa da je podrška albanskim separatistima na Kosovu i Metohiji bila greška i da je njihova kriminalna tvorevina, nastala na nasilju i kršenju međunarodnog prava, neodrživa", navodi se u saopštenju.

Kako je navela Kancelarija, Srbija će nastaviti da "konstruktivno doprinosi stabilnosti regiona", a Hoti bi trebalo da se pozabavi pitanjem "zašto mladi ljudi glavom bez obzira beže put Zapada iz njihove kriminalno-terorističke tvorevine". Hoti je danas izjavio da je ideja o podeli Kosova neprihvatljiva.

"Odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dela Sandžaka, koji pripada Srbiji, i dela Sandžaka u Crnoj Gori. Ne može se dogoditi podela Kosovo bez uzimanja doline Preševa. Ne može biti odvajanja Vojvodine od Srbije. Kao što vidite, postoje neki mali aspekti koji komplikuju podelu Kosova", rekao je Hoti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve