Politika
23.03.2016. 15:30
ekspres

Karadžiću preti doživotna robija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Danas izricanje presude u Hagu, crne prognoze za lidera bosanskih Srba

Nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića , kome će sutra biti izrečena presuda u Haškom tribunalu, po proceni advokata čeka maksimalna zatvorska kazna. Oni bez dileme tvrde da je reč o politički motivisanom procesu.

Karadžić je bio ratni predsednik Republike Srpske i optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje talaca od 1992. do 1995. Piter Robins, advokat Radovana Karadžića očekuje da će Haški tribunal Radovana Karadžića proglasiti krivim za ratne zločine, te da planiraju žalbu nakon donošenja presude. Robinson je, govoreći o petogodišnjem suđenju, kazao da je bilo prepuno problema, jer je reč o politički motivisanom procesu.

-Mislim da nije imao fer suđenje, ali to je nešto što ćemo iskoristiti u našoj žalbi- izjavio je Robinson za Gardijan. Advokat Toma Fila koji je godinama branio haške optuženike u Ševeningenu, sličnog je mišljenja.
- Biću prijatno iznenađen bilo kojom kaznom koja nije doživotni zatvor. Tu nema govora o zasnovanosti presude na pravu, to će biti politička odluka. Pa to je u Sarajevu davno obećao i američki diplomata i jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk. Taj sud je politički sa namerom da i posle Miloševića rasturi što može. Međutim, hvala Bogu da se Republika Srpska drži - kaže on.

Karadžić: Moja sudbina je Republika Srpska

Na pitanje šta očekuje od presude, bivši predsednik RS odgovara da bi njegove šanse trebalo da budu "iste kao šanse bilo kog državnog predsednika u savremenom svetu, ni veće ni manje".
- Moja su očekivanja ista. Znam šta sam hteo, šta sam uradio, čak i o čemu sam sanjao, i ne postoji razuman sud koji bi me osudio. Koliko god da je visokopozicioniranih zvaničnika bosanskih Srba osuđeno - rekao je Karadžić, i dodao:
- Kakva god da bude moja sudbina, to neće uticati na sudbinu Republike Srpske i njenih građana. Nijedan pojedinac ne bi trebao da bude toliko važan, jer su mnogi protagonisti dešavanja u 1990-im preminuli. Neka nove generacije sačuvaju zemlju i region od bilo kakvih nevolja i neka grade svoju budućnost bez tereta prošlosti.
Međutim, sadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je Tribunal presudu donosi bez dokaza.
-Karadžić se u tome našao samo zato što je bio predsednik. Nemoguće je dokazati konkretnu krivicu čoveku koji politički predstavlja jedan narod. Oni su našli tu priču o kolektivnoj odgovornosti koju pripisuju mnogim Srbima i taj koncept se održava - istakao je Dodik.
U isto vreme analitičar iz Banjaluke, Slobodan Vasković, na svom blogu je ove Dodikove poteze nazvao “očajničkim” pokušajem da izbjegne istragu u vezi s korupcijom i da pobijedi na izborima koristeći se nacionalističkom retorikom.

Vulinu smeta datum

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je ocenio je zanimljivim odabir datuma od strane Haškog tribunala za izricanje presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju. Vulin je podsetio da je 24. marta počelo bombardovanje Srbije.
- Osim što je u sred izborne kampanje, 24. marta je počelo bombardovanje. Moglo se i bez toga, ne znam ko im je birao te datume, ali probaću da ne kažem sve što mislim o Hagu, a mislim jako loše", rekao je Vulin.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve