Politika
03.10.2018. 12:47
R.E./Beta

Glavni portparol Kfora

KFOR: Tači može slobodno da se kreće svuda po Kosovu, ne treba mu dozvola ni za sever

tai-na-gazivodima.jpg

Glavni portparol Kfora Vinćenco Graso izjavio je da prilikom nedavne posete kosovskog predsednika Hašima Tačija severu Kosova nije bilo nikakvog

Glavni portparol Kfora Vinćenco Graso izjavio je da prilikom nedavne posete kosovskog predsednika Hašima Tačija severu Kosova nije bilo nikakvog incidenta, hapšenja ili vojne operacije i da Tači ima pravo da se kreće svuda po Kosovu, bez ikakve dozvole.

"Mi potvrdjujemo da nije bilo nikakvog incidenta, nikakvog hapšenja, nikakve vojne operacije, i nikakvog napada na bilo koga... Tači je posetio to područje i tokom posete ga je pratio tim za zaštitu važnih ličnosti Kosovske policije", rekao je Graso za sajt Demostat, komentarišući nedavnu posetu kosovskog predsednika Hašima Tačija Gazivodama i napetost koju je ta poseta izazvala.

Graso je potvrdio da Kfor nije bio unapred obavešten o poseti ali je rekao da je "gospodin Tači, kao najviši lider institucija Kosova, slobodan da se kreće svuda po Kosovu".

"Kosovska policija ne mora da pita za bilo kakvu dozvolu da ide na sever Kosova, stoga, oni nisu prekršili nikakvo pravilo", rekao je Graso.

Graso je dodao da je situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom i naveo da Kfor poziva sve strane da smanje tenzije na najniži nivo.

Dodao je da su srpski predsednik Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić u pravu kad kažu da je Kosovskim snagama bezbednosti potrebna dozvola Kfora da idu u severni deo Kosova, ali je naveo da "ni Kosovske snage bezbednosti niti bilo kakva paravojska ni specijalne jedinice nisu pratile Tačija, kako su to pojedini mediji izvestili".

"Nakon što je gospodin Tači napustio to područje, neke blokade bile su podignute u Zubinom Potoku, bez ikakvog očiglednog razloga. Kfor nije intervenisao, jer blokade nisu predstavljale nikakvu opasnost za bezbednost i slobodu kretanja, dok su u medjuvremenu jedinice Kfora bile uključene u nadziranje velikog protesta u Prištini, kojem je prisustvovalo oko 13.000 ljudi", rekao je portparol Kfora.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve