Politika
05.07.2018. 14:24
Tanjug

KIF: Napuštamo EU, ali ne i Evropu, želimo stabilan Balkan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jedan od ključnih spoljnopolitičkih interesa Velike Britanije jeste da prostor Zapadnog Balkana bude bezbedniji, stabilniji, ekonomski razvijeniji i povezaniji, izjavio je britanski ambasador u Srbiji Denis Kif.

Ambasador Denis Kif je poručio da Velika Britanija napušta EU, ali ne i Evropu, njene vrednosti i interese. Kif je tim rečima na skupu ''Samit Zapadnog Balkana u Londonu - Poruke civilnog društva'' pojasnio interes Velike Britanije, kao zemlje koja napušta Uniju, da podržava integraciju Zapadnog Balkana i proces pridruživanja.

Ambasador je ponovio raniji stav Velike Britanije da pruža punu podršku naporima Srbije da pristupi EU.

''Znamo da predstoji mnogo teškog posla, posebno u vezi sa poglavljima 23 i 24. Pozdravljamo opredeljenost Srbije da to ispuni, kao i ličnu posvećenost predsednika Vučića dijalogu sa Prištinom u potrazi za održivim i mirnim rešenjem. Unutrašnji dijalog je bio važan deo tog procesa, ali to je samo jedan primer'', naveo je Kif.

Kako je rekao, na predstojećem Samitu u Londonu 9. i 10. jula biće razmatrane tri grupe tema: ekonomska stabilnost, bezbednost i rešavanje političkih sporova.

Ambasador je naglasio da će ministri unutrašnjih poslova i bezbednosti zemalja Zapadnog Balkana razgovarati o mogućnostima unapređenja razmene informacija bezbednosnih službi kako bi se unapredio regionalni pristup u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih izazova.

Takođe, na sastanku će biti reči i o drugim bezbednosnim pretnjama kao što su trgovina oružjem, sajber pretnje, trgovina ljudima i moderno ropstvo.

Kif je rekao da će Samit biti fokusiran i na to kako Berlinski proces može da podrži rešavanje regionalnih sporova kao što su granice, nasleđe i nestale osobe.

Ambasador je očekuje da će se civilni sektor najaktivnije uključiti u teme kao što su podrška digitalizaciji i preduzetništvu u regionu i migracijama.

''Ne očekujemo da jedan dvodnevni samit može da reši sve otvorene regionalne probleme, ali smo uvereni da aktivno učešće predstavnika civilnog društva može da doprinese kvalitetu razgovora i kvalitetu samita'', rekao je Kif i dodao da će na skupu u Londonu učestvovati oko 100 predstavnika civilnog društva.

Minić: Civilno društvo kao ''četvrti stub'' u novom pristupu EK

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta Jelica Minić ukazala je na značaj civilnog društva u procesu pristupanja EU, i da bi ono moglo da, kako kaže, postane ''četvrti stub'' u novom pristupu Evropske komisije pored vladavine prava, poglavlja 23 i 24 i ekonomskih pitanja.

Navodi je da će regionalna mreža civilnog društva u Londonu predstaviti analizu koja, kaže, nova Strategija EU mnogo povukla od Berlinskog procesa uključcujući i odnos prema civilnom društvu.

''Jedna od tema Samita biće proces pomirenja u kojem su ključnu ulogu do sada igrale organizacije civilnog društva. Veliki napori civilnog društva poslednjih decenija trebalo da u Londonu budu prihvaćeni od nacionalnih administracija i u potpunosti podržani'', smatra Minićeva.

Skupu pod nazivom ''Samit Zapadnog Balkana u Londonu - Poruke civilnog društva'' prisustvovali su i šef Političko-ekonomskog odeljenja ambasade Poljske Andžej Kinđuk, šef Centra za evropske integracije u Skoplju Zoran Nečev, predsednik Mreže Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve